Лесничеите са съзерцавали строежа на пътища край Кресна, без дори да попитат

Лесничеите са съзерцавали строежа на пътища край Кресна, без дори да попитат

Проверка на Югозападното държавно предприятие потвърди разкритията, че на бъдещата отсечка от магистрала “Струма” през Кресненското дефиле са правени километри пътища и множество сондажи без знанието на държавата, съобщи бТВ. Директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов обясни абсурдната ситуация и обеща, че ще има наказани горски служители.

“Извършихме проверка и се оказа, че около 2700 метра стари пътища са преминати с булдозер и са направени 3800 метра нови пътища. Имаме 13 сондажа и 300 метра път в земеделски земи“, разказва Дамянов.

Самият той няма обяснение как е възможно неговите служители да наблюдават строителството с месеци и никой дори да не попита какво се случва в гората..

“Няма как това нещо да не бъде видяно, нямам обяснение защо няма информация. Или е немарливост, не мога да допусна нищо друго. При тези общо 7 км, които са минати с булдозер, трябва да се е работило минимум месец“, казва шефът на местното горско стопанство.

Според него е изключено това да не е забелязано от служителите. Инж. Дамянов призна за огромния пропуск и увери, че ще се търси отговорност и от извършителя, нарушил целостта на горската територия.

“Предприети са мерки, изискани са писмени обяснения и всички длъжностни лица ще бъдат наказани и ще им бъде потърсена отговорност”, увери той.

Ресорният директор в Изпълнителната агенция по горите Валентин Чамбов също недоумява за поведението на горските.

“Категорично служителите, които са на място, са видели случая. Дали са го подценили, дали умишлено има някакво друго деяние, ще установим впоследствие и ще бъдат наложени наказания”, каза той, цитиран от бТВ.

Според него служителите по-скоро са неглижирали проблема.

“Знаейки, че в бъдеще там ще има голямо строителство, са преценили, че имат необходимите документи, и не са ги проверили. Само така мога да си обясня действията на тези служители”, предполага Чамбов.

Той казва, че в земеделското министерство и неговата агенция няма информация за строителството. “По-скоро ми се иска да вярвам, че това е солова акция и на служителите, и на фирмата изпълнител”, допълва Чамбов.

Във вторник фирмата "Пътпроект 2000" пое отговорност за строителството в предстоящия за изграждане участък на магистрала "Струма" в Кресненското дефиле. Фирмата е направила идейния проект на трасето на магистралата между Крупник и Кресна (лот 3.2) - т.нар. източен обход на Кресна. Той е основата, върху която кандидатите за изграждането на магистралата подготвят офертите си. Крайният срок за подаването им изтича тази седмица.

Правени са временни пътища и сондажи в Крененското дефиле миналото лято без знанието на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), каза Любен Симеонов, управител на "Пътпроект 2000". От АПИ заявиха, че не са възлагали изпълнението на никакви дейности по трасето на магистрала "Струма" между Крупник и Кресна (лот 3.2), свързани с извършването на сондажи, прокарването на временни пътища или на каквото и да било друго.

Споделяне

Още от България