С приетите окончателно в закона за горите поправки

Лесно и евтино застрояване на планините – гарантирано от ГЕРБ

Лесно и евтино застрояване на планините – гарантирано от ГЕРБ

За рождения ден на премиера най-много трябва да черпят собствениците на лифтовете на Витоша - “Витоша ски”, които получиха в сряда от управляващите безпрецедентен подарък. С гласовете на ГЕРБ депутатите приеха окончателно на второ четене промени в Закона за горите, които позволяват строежа на ски комплекси на терени от горския фонд, без да се сменя предназначението им. Така застроените територии ще се водят гора на хартия.

Терените ще се предоставят след търг, а инвеститорът се освобождава от таксата за смяна на предназначението на земята. Инвеститорът ще плаща само за отстъпено право на строеж за определен срок, не по-дълъг от 30 години. Така на практика пада мораториумът върху разпоредителни сделки с терени от горския фонд, въведен след скандала със заменките от времето на Тройната коалиция, за който все още се чака решение на ЕК.

 

Сега след една заявка за интерес и набързо организиран конкурс “Витоша ски” може да разшири и удължи ски пистите над София, да изгради нови лифтове и лифт станции, както и да изгражда разнообразни постройки, които ще се водят част от спортен комплекс. Разбира се, това може да се случи и в останалите планински курорти.

 

Уж за туризма и спорта, но всъщност за “Витоша ски”

 

Управляващите обаче не се притесниха по време на дебатите да обяснят, че текстовете са заради Витоша и София, която щяла да просперира от ски комплекса в близост. Според председателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, “предишните” за 20 години съсипали “Алеко”, където той е израснал и е карал ски. Няма столица в Европа с такава даденост и ние това да го съсипем, каза той. По думите му има “някой”, който иска да инвестира милиони. После ще ни упреквате, че няма достатъчно инвестиции, каза Велчев и допълни: “Ако сме отговорни, ще направим така, че децата да карат ски”.

Останалите промени в Закона за горите

Останалите промени в Закона за горите предвиждат улеснено изграждане на спортни комплекси и на терени от държавния или общинския поземлен фонд. Предназначението на тези имоти също няма да се променя, т.е. ще се водят ниви, а предоставянето им ще става отново след конкурс.

Още

“Най-лобисткият от всички лобистки закони” - така нарече текстовете Павел Шопов от “Атака”. При прегласуването на параграф 8 от поправките, който регламентира изграждането на спортни съоръжения, Шопов се обърна към депутатите с думите: “Това е последен шанс да си спестите голям резил”. Той каза още, че вестниците вместо да се занимават с глупости трябва да излязат със заглавия с големи букви: “Грабеж от ГЕРБ”. “Министър-председателят трябваше да разбере за какво става дума, този закон ще му тежи с воденичен камък”, каза Шопов.

 

Димчо Михалевски: Отказвам цял ден да работя за една определена банка

 

Според Димчо Михалевски от “Коалиция за България”, с този закон управляващите свалят своите маски и се слага край на тригодишния театър, в който министрите са лоши, а премиерът е добър. “Днес приближените му получиха голям подарък, днес ограбихте българския народ, вие носите тази отговорност”, каза Михалевски. Той допълни, че отказва цял ден да работи за една определена банка.

 

“Витоша ски” се свързва с името на шефа на ски федерацията Цеко Минев, който е и основен акционер в “Първа инвестиционна банка”. Тя финансира и концесионера на ски зона Банско “Юлен” АД. В управата на “Витоша ски” и на “Юлен” се срещат едни и същи имена. ПИБ се свърза и със ски курорта Боровец.

 

Синята коалиция призова за президентско вето над закона

 

“Нека президентът на републиката Росен Плевнелиев, който трябва да има надпартийно поведение, върне Закона за горите в тази част – за строителството в горски територии. Ако това не се случи, се надявам следващият български парламент да защити гражданите на България”, каза от своя страна депутатът от Синята коалиция Иван Иванов.

 

“В продължение на една година фирмата “Витоша ски” рекетираше над един милион граждани, които не можеха да използват ски съоръженията (лифтовете бяха затворени цяла зима – до приемането на законите – бел.ред.). Видяхме, че с промените в закона правителството се огъна пред този лобистки натиск. Колеги, унижихте Народното събрание като коленичихте пред корпоративните интереси на една група хора”, обърна се Иванов към мнозинството от ГЕРБ.

 

Тепърва ще изслушва мнения и ще прави анализ дали да наложи вето на поправките, е казал държавния глава Росен Плевнелиев, съобщи в. “Сега” по-късно в сряда.

 

Мартин Димитров: Не се чудете на следващия негативен доклад от ЕК

 

Като приемате такива закони, ще идват и такива доклади от ЕК, каза съпредедателят на Синята коалиция Мартин Димитров. “Всички сме за развитие на ски пистите, ски туризма, само че ако отрасълът не се развива по правилата, колеги, ще се случи следното – скандал след скандал, после пак скандал и следващ скандал”, каза Димитров.

 

“Няма ли процедура, няма ли ясни правила, а то става така, ще видите, че няма ясни правила – ще се започне с Витоша, ще се продължи през Банско и т.н. и после ще се чудите - защо дошъл такъв доклад от ЕК. Много интересно – като дойде поредният скандал, пак ли ще са виновни последните 20 години, пак ли ще е виновен хан Аспарух, пак ли ще е виновен някой друг, кой ще е виновен този път?”, запита Димитров.

 

Емил Димитров от ГЕРБ и един от авторите на поправките отговори на критиките с репликата: “Не ни плашете с ЕК. Законите се гласуват от народните представители, а не от еврочиновници”. Димитров каза, че не се плаши и от “псевдоеколозите”, които били “числом и словом шест човека”. “Ако 6 човека са българското общество...всички тези писаници са начин да се спре ски туризмът и да се ходи в Австрия, Швейцария. Това аз го наричам национално предателство”, каза Димитров.

 

Природозащитници блокират “Орлов мост” заради поправките

 

Малко след като депутатите одобриха текста за ски стоежите в планините, в социалните мрежи тръгна организация на поредния протест в защита на Витоша.

 

“Днес е рожденият ден на бат'Бойко. ПоДУПЕчните му депутати направиха най-добрия подарък на него и близките до него олигарси - гласуваха промените в закона за горите. Заради един човек и една банка, заради финансирането на една предизборна кампания, против природата на България, против всички нас!”, се казва в обръщението на организаторите.

 

Протестът ще започне в 19.30 на езерото “Ариана”, а в 19.40 събралите се хора ще излязат на пътното платно на “Орлов мост” и ще блокират движението.  

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?