Лесно се мери стаж, трудно се мери почтеност

Лесно се мери стаж, трудно се мери почтеност

Много е важно в новия Висш съдебен съвет (ВСС) да влязат добри професионалисти и почтени хора, коментира в неделя пред БНР съдия Нели Куцкова.

С новия закон парламентът реши да създаде нов управляващ орган на съдебната власт, който да е постоянно действащ, а мандатът на сегашния съвет да бъде предсрочно прекратен.

Предстои съдебната власт да излъчи делегати, които на общо събрание да посочат шестимата представители от нейната квота в 25-членния ВСС. По този повод Нели Куцкова каза, че законовите изисквания за 15-годишен стаж в системата и т.н. са ясни.

“Лесно се мери 15 години стаж, трудно се мери почтеност. Просто няма обективни мерки за това”, коментира тя предстоящия избор на нов ВСС, който трябва от своя страна да избере нов председател на Върховния касационен съд (ВКС) и нов шеф на Националната следствена служба.

Много е важно кандидатурата за ВКС да се знае по-отдалеч и да бъде обсъдена, каза Нели Куцкова.

Тя припомни, че винаги е имало политическо влияние при избора на “тримата големи” в съдебната власт, но най-важно е посоченият човек да е качествен.

“Мисля, че има достатъчно достойни хора, които биха били подкрепени от една или друга политическа сила. Най-важното е този, който стане председател на ВКС, да не го обърне в  “търговско дружество”, т.е. да не започне да се меси на хората по делата, да не се опитва да прокарва политически и най-страшното - икономическо влияние в правораздаването”, посочи съдя Куцкова. Според нея би било недопустимо ВКС да бъде оглавен от човек със съмнителна репутация.

Избраните от ВСС главен прокурор, председател на ВКС и на ВАС се утвърждават с указ на президента, за да заемат длъжност.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?