"Л'Еспресо: Издирват се съкровищата, укрити от руските олигарси в Швейцария

Генадий Тимченко

След въвеждането на санкции заради украинската криза започна издирване за съкровищата, укрити от руските олигарси в швейцарските банки, коментира Виторио Малагути в италианския седмичник L'Espresso.

"Подставено лице на Путин? Генадий Тимченко, руски предприемач, който живее постоянно в Швейцария и има още два паспорта "за всеки случай", много години отхвърля слуховете, че е бизнес-партньор на руския президент", се казва в коментара. "Тимченко винаги е опровергавал тези предположения, докато преди месец те не бяха обявени и от американската администрация", продължава авторът.

"Путин инвестира в Gunvor и може да има достъп до сметките на групировката", се казва в документ на финансовото министерство на САЩ, които в края на март наложиха икономически санкции на известен брой мениджъри и политици, свързани с двойна връзка с московския лидер. Тези дни става известно, че Тимченко е отстъпил своите 44% от Gunvor на акционера Торнбьорн Торнквист, който, по този начин стана основен акционер на един от водещите световни търговци на нефтопродукти. Едновременно с това възникнаха съмнения, че руският мениджър напълно е скъсал отношения с творението си", пише авторът.

Историята на Тимченко привлече интереса към Швейцария, се казва нататък в публикацията. През последните години страната се превърна в гостоприемен пристан за руските милиардери, често свързани с двойна връзка с Путин. И днес, когато заради Украйна отново избухна студена война между Русия и Запада, преследването на съкровищата на олигарсите не може да не доведе до банковите светилища в Женева, Цюрих и Лугано.

"Бившият собственик на Gunvor, познат с Путин още от деветдесетте години, когато двамата заедно основали школа по джудо, е първият в списъка на скъпите гости в швейцарските кантони", пише още Малагути.

"Предприемачи като Дмитрий Рогозин, натрупал състояние от изкуствени торове, финансистът Виктор Векселберг, алуминиевият крал Олег Дерипаска, си накупиха царски имения, създадоха фирми и финансови холдинги, откриха си банкови сметки в Конфедерацията. Швейцарските градове се превърнаха в кръстовища за милиардни сделки", продължава авторът.

"Според данни, публикувани във вестник Tages Anzeiger, в Швейцария има над 1800 компании, контролирани или управлявани от руски граждани. Руските мениджъри и предприемачи използват Швейцария като един вид офшорна платформа за търговия със суровини. Според статистическите данни над 300 компании заявяват, че работят в сферата на търговията на едро със суровини. Не би могло и да бъде другояче в държава, която е посветила съществуването си на финансите", отбелязва Малагути.

Най-богатият сред магнатите е Тимченко, чието състояние, според "Форбс", е близо 14 млрд. долара. Трудно е да се отрече, че олигарсите, живеещи в Женева, дължат състоянието си на търговските отношения с големи предприятия, спонсорирани от Кремъл. Gunvor, например, още преди десет години беше свързан с "Роснефт" на Игор Сечин, един от твърдолинейните приближени до Путин в забранителния списък на САЩ", продължава коментарът.

През последната седмица и ЕС взе решение да се присъедини към американските санкции. И както изглежда, дори в гостоприемната Швейцария започна промяна в климата по отношение на другарите на Путин. В началото на май главната прокуратура на Берн блокира 140 млн. евро в банковите сметки на бившия украински президент Виктор Янукович. Проруски настроеният Янукович живееше в Киев, но синът му Александър се вихреше в Женева, където, според обвинението, семейството е натрупало огромно богатство, което не може да се обясни с няколкото хиляди евро президентска заплата", завършва авторът на коментара.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?