Летен застой в плащането на сметки заради баловете, Евро 2012 и морето

Междуфирмените дългове растат заради забавени преводи по европроекти

Летен застой в плащането на сметки заради баловете, Евро 2012 и морето

Спад в плащането на задълженията по кметки за комунални услуги и банкови кредити, отчитат през месец май спрямо април от Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ). Застоят в погасяването на дълговете се дължи на абитуриентските балове, ваканциите покрай събралите се по 24 май повече почивни дни, както и започналото в началото на юни европейско първенство по футбол.

Тенденцията за увеличаване на неплатените сметки обаче ще продължи и през юни, защото залисията около Евро 2012 с наближаването на финала му нараства.

"Спадът може лесно да се обясни със струпването на празнични дни през месец май и в края на април”, коментира Райна Миткова-Тодорова, председател на АКАБГ. "Хората масово инвестираха месечните си приходи и дори част от заделените си пари, за да пътуват, което ги накара да оставят месечните си задължения на заден план. Абитуриентските балове също доведоха до спад на събираемостта, тъй като много родители имаха разходи около завършването на децата си. Някои просто пренебрегнаха досегашните си задължения, но имаше и други, които влязоха в дълг, за да покрият разноските по бала”, добавя шефът на бизнес организацията.

Тя обаче обръща внимание, че сегашното неплащане на сметките ще доведе до значително по-сериозни лишения за потребителите в бъдеще.

За месец юли обаче се очаква обръщане на тенденцията. "Традиционно това е месецът, в който хората най-стриктно плащат своите ипотеки, лизинги и други сметки", посочва Миткова-Тодорова. Причината е, че много хора започват сезонна работа в туристическия или земеделския бранш и стабилизирайки финансовото си състояние бързат да погасят дълговете.

Настъпването на топлия сезон промени и приоритетните сметки за плащане. Хората с неплатени сметки за парно са използвали спирането му, за да наваксат с изостаналите плащания. Така докато през април 60 процента от задлъжнелите хора са имали проблем с борчове към топлофикациите, сега такъв мъчи 53 на сто. Събираемостта при сметките за вода също има лек ръст и там задлъжнелите са намалели от 55% на 52%.

Пролетта обаче е повишила натрупаните дългове по потребителските кредити – при 20% преди около 3 месеца процентът на този тип дългове е нараснал до 25%, сочат обявените данни. Причината се крие в стремежа на хората да покрият по-съществените си задължения през по-лекия пролетен период, което от своя страна води до решението им да оставят потребителските си заеми на заден план.

Асоциацията не отчита драстични промени при междуфирмената задлъжнялост. От началото на 2012 г. се запазва тенденцията на значително натрупване на дългове в сферата на строителството, която обаче засяга и работещите с нея браншове като търговията с метали, строителни материали и логистични компании.

"Рискове за задлъжняване се пораждат и като резултат от работата на фирмите по големи проекти, тъй като те често са финансирани от държавата или от европейските фондове”, коментира Ивайло Тосков от "Кофас България". По думите му забавянето на тези плащания води и до затруднения за доставчиците и подизпълнители да покрият всички текущи разходи”.

Тосков допълни, че има проблеми и в хранително-вкусовият бранш, тъй като редица големи производители в страната са инвестирали сериозни средства, за да покрият стандартите, наложени от Европейския съюз и да могат да изнасят стоките си.

Сега ориентираните към Италия и Испания фирми срещат затруднения в получаването на дължимото, което от своя страна затруднява разплащането с всички въвлечени в процеса български компании. Това създава своеобразен "домино” ефект, посочват от АКАБГ. Асоциацията очаква продължаващата стабилизация на европейската икономика да се отрази благоприятно и на българската, което да доведе до стабилизиране в показателите на междуфирмената задлъжнялост.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?