Летищата във Варна и Бургас ще се дадат на един концесионер

Летищата във Варна и в Бургас ще се отдадат на концесия на един концесионер, съобщи вицепремиерът и министър на транспорта Николай Василев, цитиран от Дарик радио.

В Бургас, където в понеделник Василев се срещна с персонала на аерогарата, той успокои работещите там, че общият концесионер няма да толерира едното летище за сметка на другото. Аргументите на министъра бяха, че са предвидени отделни планове за концесионирането на двете летища, както и че концесионерът ще получи отделна лицензия за летищен оператор във Варна и отделна лицензия - за Бургас. По тези документи държавата ще контролира дали той изпълнява задълженията си.

Василев допълни, че правителството ще има право да развали концесионните договори във всеки момент, ако задълженията не се спазват. При едностранното прекратяване на договора държавата ще може да конфискува и банковата гаранция на концесионера, която ще е в размер на 15 млн.евро годишно.

Преди месец, след като парламентът одобри законово възможността летищата в страната да се отдават на концесия, вицепремиерът прогнозира, че концесионните търгове за Варна и Бургас ще се проведат до края на годината. Днес той уточни, че кандидат-концесионери ще оглеждат двете летище през август и септември, а очакванията са договорът за концесия да бъде подписан до края на март догодина, преди началото на активния летен сезон 2005.

За участие в конкурса са поканени водещи летищни оператори от цял свят, съобщи още Николай Василев.

В Бургас той прогнозира, че за всяко едно от двете летища, които поемат най-големия чартърен трафик през лятото, бъдещият концесионер ще вложи поне по 60 млн.евро инвестиции или общо 120 млн. Според Василев това са необходимите средства, за да се превърнат двете летища в съизмерими с европейските стандарти за качествено обслужване и безопасност на пътниците.

Транспортният министър уточни, че концесията ще се сключи за период от 35 години с опция за удължаване с още 15 години. Първоначалната концесионна вноска ще е 3 млн.евро, а всеки желаещ да участва в търга трябва да внесе 300 000 евро депозит.

Пред работещите на летище Бургас транспортният министър каза още, че персоналът на аерогарата ще бъде пренает от бъдещия концесионер, а сегашният колективен трудов договор - преподписан и удължен с още една година.

На срещата с Николай Василев бе и лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев и представители на КНСБ. Министърът предложи преди подписването на концесионния договор да бъде направено обсъждане с участието на синдикатите. Тренчев отговори, че тогава ще представи на Николай Василев рамково споразумение, изготвено от синдиката.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?