Летище "Хийтроу" ще се разширява след 25 години спорове

Летище "Хийтроу" ще се разширява след 25 години спорове

Великобритания днес даде зелена светлина за изграждането на нова писта на летище "Хийтроу" на стойност 22 млрд. долара след 25 години дебати, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

"Хийтроу" се конкурираше с по-малкото лондонско летище "Гетуик" за разширяване, след като няколко правителства не успяха да вземат решение за нова писта заради природозащитни и политически протести.

Като компромис правителството заяви, че предлага законово задължителни ограничения на шума в отговор на противопоставянето на местни жители, които се притесняват от шума и замърсяването на въздуха.

Проектът най-вероятно ще се изправи пред законови спънки и окончателно одобрение в парламента в срок от една година, което означава, че новата писта може да бъде открита най-рано през 2025 г.

Предпочетената от правителството опция ще бъде обект на цялостна и честна обществена консултация, обяви министърът на транспорта Крис Грейлинг.

Той заяви, че разширяването на Хийтроу е най-ясният знак, че Великобритания е отворена за бизнеса след решението на британците да излязат от ЕС.

Според независимо тригодишно проучване нова писта на "Хийтроу" ще създаде 70 000 нови работни места до 2025 година и ще увеличи брутния вътрешен продукт с между 0.65 и 0.75 процента до 2050 година, което е подкрепа за икономиката от 146 млрд. британски лири (180 млрд. долара) за 60 години.

Досега се разглеждаха три възможности - нова писта на "Хийтроу", удължаване на съществуващите две писти или нова писта на "Гетуик". Изборът на "Хийтроу" е по-амбициозната и скъпа опция, допълни БТА.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?