Летище "Кълвача" край Казанлък се продава за 3.8 млн. лв.

Летище "Кълвача"

Летище край Казанлък се продава за 3.8 млн. лв. заради дълг от частен съдебен изпълнител, съобщи "Капитал Daily".

Летателната площадка е собственост на "Летище Кълвача". С приходите от продажбата му ще се покрият вземанията на взискателя "Авиотех" от "Кълвача инвестмънт". Двете дружества са собственост на търговеца на горива Стойчо Кълвачев, който през 2007 г. купи авиобазата с намерение да я развие, но плановете му се провалиха заради кризата.

Това не е първата процедура за продажба на летището. През пролетта на 2013 г. то беше предложено за продан по искане на "Юробанк И Еф Джи" за малко под 4 млн. лв., а след това цената падна до 3.2 млн. лв. Търговете обаче се провалиха поради липса на купувачи.

Сегашната процедура е с взискател "Авиотех", след като в началото на тази година банката е прехвърлила вземането си на стойност 554 хил. евро на компанията, показва справка в Имотния регистър. Сега "Авиотех" се явява кредитор, а като длъжници са вписани дружествата "Кълвача инвестмънт" и "Летище Кълвача". От обявата на частния съдебен изпълнител Десислава Цветкова става ясно, че търсената сега цена от 3.8 млн. лв. е приблизително данъчната оценка на имота.

За продажба се предлагат общо три парцела, най-големият от които е 320 дка и включва два хангара с обща площ 1750 кв.м. Освен него са обявени и два парцела по 20 и 4 дка. Оферти се приемат до края на февруари.

Летището край Казанлък е бивша база на Военновъздушните сили за учебни полети с малки самолети, а по-късно се използва за подготовка на парашутисти. Площадката разполага с писта за излитане и кацане с дължина 600 м и ширина 25 м.

Преди девет години старозагорският бизнесмен Стойчо Кълвачев купи базата с планове да изгради две нови писти с дължина 1800 м, така че летището да се използва за чартърни полети. Обявената стойност на проекта беше около 70 млн. лв. Плановете обаче така и не се реализираха. През февруари 2015 г. "Кълвача инвестмънт" беше обявено в несъстоятелност по собствено искане.

От документите по делото става ясно, че наличните реални активи на дружеството са на стойност 1.67 млн. лв., докато задълженията му са за 13.627 млн. лв. Така ако се осребрят активите, с тях ще се покрият едва 12% от задълженията. Затова съдът се позовава на член от Търговския закон и спира производството по несъстоятелност за срок до една година.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?