Летище "Мюнхен" с интерес към концесията на софийската аерогара

Божидар Лукарски и Илзе Айгер

Летище "Мюнхен" се е интересувало от концесията на софийския аеропорт по време на българо-баварски икономически форум, съобщи Министерството на икономиката в понеделник.

Намерение за инвестиции у нас са проявили също така представители на компании в ИТ сектора, автомобилната индустрия, фармацията, производството на енергия от възобновяеми източници и жп транспорта. Потенциал има и в машиностроенето, заявила баварският държавен министър на икономиката, медиите и технологиите Илзе Айгер по време на срещата си с министъра на икономиката Божидар Лукарски в Мюнхен, съобщи икономическото министерство.

"Политическата стабилност и икономически ръст, които успяхме да постигнем за едва осем месеца от съставянето на новото правителство ни превръща в перспективна дестинация за немски и баварски инвестиции", е заявил министър Лукарски. По негови думи тези предимства са особено осезаеми на фона на случващото се в Гърция, Македония и Румъния.

Германските фирми търсят стабилност и ефективна публична администрация, е казала Илзе Айгер. По думите ѝ фокус в насочването на инвестиционните потоци към България ще бъдат ИТ сектора, машиностроенето и автомотивната индустрия, която събира дизайнери, разработчици, производители, търговци и специалисти по маркетинг и реклама на автомобили.

През октомври предстои посещение на бизнес делегация, водена от заместника на министър Айгнер - Франц Йозеф Пширер, в която участие са заявили близо 40 баварски компании към момента.

За насърчаване на инвестициите на баварски компании у нас е била обсъдена възможността за сключване на меморандум за сътрудничество между Българска агенция за инвестиции (БАИ) и съответните институции от немска страна – "Байерн Интернешънъл и "Инвестирай в Бавария". Изпълнителният директор на БАИ Стамен Янев посочи, че такова сътрудничество би могло да бъде ценно и за баварски и немски компании с производства в Гърция, които предвид кризата обмислят да ги преместят в България.

Въвеждането на дуалното обучение в България е една от сферите за потенциално сътрудничество между страната ни и Бавария. Германия финансира съвместни проекти за въвеждането на системата с 11 държави, в които би могла да се включи и България, посочиха още от ведомството.

По думите на министър Айгнер първата стъпка е да бъдат обучени специалисти в Германия, които да приложат немския опит към българската реалност.

"Много баварски компании видяха какъв е потенциалът в България и инвестират дългосрочно. Баварският успех се дължи и на България", е заявил държавният секретар Пширер на икономически форум. Той добавил, че благодарение на реформите, които провежда българското правителство, има потенциал за развитие на двустранните отношения.

Фокус в икономическата политика на Бавария ще бъде дигитализацията в няколко основни направления – индустрия, мрежи на мобилност, ИТ сигурност, енергия, здравеопазване и медии. България има интересни потенциални партньори в сферата на биотехнологиите и соларните модули и София ще бъде важна дестинация за баварските компании, е заявил още Пширер.

Основни въпроси на баварските компании са били за наличието на квалифицирани работни кадри, мерките за насърчаване на стартиращи компании и на малките и средни предприятия.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?