Летище "София" обслужило 4% повече пътници в първото полугодие

Летище "София" обслужило 4% повече пътници в първото полугодие

През първите шест месеца на 2015 г. през летище София са минали с 4 процента повече пътници спрямо същия период на миналата година, като ръстът се дължи на международните полети по новите дестинации в лятното разписание на аеропорта, съобщиха от оператора му в понеделник.

При вътрешните линии има отлив на пътници и едва 64 492 души са ползвали български полети, което е с 9.7 на сто по-малко спрямо първите шест месеца на 2014 г.

Преминалите през летището пасажери в първото полугодие са 1 913 352, което е със 75 хил. повече спрямо година по-рано. 5 процента е ръстът на пътуващите от и до чужбина

С най-голям принос за броя на обслужените от летището пътници през периода са авиокомпаниите Wizz Air, Turkish Airlines, British Airways, Qatar Airways, Aegean Airlines.

Броят на организираните туристи, преминали през летище „София“, въпреки отчетения ръст от 17 на сто при "България Ер", е с 5 400 по-малко за същия период от миналата година, сочат данните на летището.

Най-предпочитаните дестинации за първото полугодие на 2015 г. са Лондон, Виена, Милано, Париж, Брюксел.

През първите шест месеца на 2015 г. от летище "София“ са излетели и кацнали общо 21 217 самолета, което представлява ръст от 3,5% на годишна база. С 4% повече полети са извършени по редовни международни линии. По вътрешните линии е отчетен спад от 3.7% на полетите спрямо миналата година.

По-малко са изпълнените чартърни полети и специализираните товарни превози.

Оживление се наблюдава в сектора на общата авиация, който постига 21% увеличение с 254 повече излетели и кацнали самолети от началото на годината.

Обработените пощенски пратки на летище "София“ са с 6.3% повече за първата половина на 2015 г. спрямо съответния период на предходната година. Общият обем на обработените товари и поща е 8 952 тона. Със 17% са нараснали товарите, превозени със специализирани карго полети.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?