Летище София с по-малки загуби заради кризата от очакваните

Летище София с по-малки загуби заради кризата от очакваните

Икономическата криза засегна и летище София, но загубите, които то претърпя са по-слаби от очакваните. Обслужените пътници през 2009 г. са с 3% по-малко (3.134 млн,), броят на полетите е с 6% по-малко (45 698), а обработените товари регистрират спад от 19% (15120 т.) спрямо предната година, съобщиха от летището в понеделник.

През 2009 г. туроператорите са предпочели българските авиокомпании, което е довело до увеличение на техните чартърни полети с 44% на годишна база. От София е имало директни връзки до 65 дестинации, като по 20 от тях са изпълнявани ежедневни полети.

28 български и чуждестранни авиокомпании са извършвали международни и вътрешни полети по разписание. Летни и зимни туристически чартърни програми са осъществили 10 авиокомпании, а товарни полети са изпълнявани от 6 специализирани авиопревозвачи.

Водещите пет авиокомпании по пазарен дял на превозени пътници от и до летище София по редовни линии за 2009 г. са: България Ер – 26%, Wizz Air – 16%, Lufthansa – 11%, easyJet – 8% и Austrian Аirlines – 6%.

Специализираните товарни превози, извършени от и за летище София само през декември, са се повишили с 12% спрямо декември 2008 г. В същото време обработените товари са били 1510 т спрямо 1613 т за същия период на предната година, съобщиха от летището в понеделник. Товарните превози по въздух бе един от най-засегнатите от кризата сектори в авиацията през изминалите месеци.

Полетите тип бизнес класа през декември са се увеличили с 14% на годишна база, съобщават още от порта.

През месеца на летището са кацнали и излетели 3649 самолета - с 85 по-малко от същия период на миналата година. Обслужените пътници са 247 766, което е спад с 1% в сравнение с декември 2008 г. Показателите на пътническия поток по редовните международни линии се задържат на миналогодишното ниво.

Авиокомпания "България Ер" бележи ръст на изпълнените туристически чартърни полети спрямо последния месец на 2008 година. Това се дължи както на трите нови маршрута, въведени от авиокомпанията за зимния чартърен сезон – Белфаст, Копенхаген и Варшава/Катовице, така и на големия брой български туристи, пътували по коледните и новогодишни празници.

Споделяне

Още от Бизнес