Летище "София" ще плаща и на чистачките, и на фирма един месец

Летище "София" ще плаща и на чистачките, и на фирма един месец

Летище "София" ще се чисти двойно през март и ще плати два пъти за тази дейност – веднъж на външната фирма, с която сключи договор, и втори път на чистачките, за които се застъпи лично премиерът Бойко Борисов. Това съобщиха от държавното дружество в понеделник.

Летище "София" е прекратило едностранно сключения договор за почистване с външната фирма, съобщи операторът. Това стана по разпореждане на премиера от Брюксел, който проведе телефонен разговор с една от чистачките на летището.

Договорът с компанията "Аеропорт клийн" е прекратен с едномесечно предизвестие, издадено на 19 февруари и връчено на изпълнителя на 22 февруари. Оттогава започва да тече и едномесечният срок.

"В този период почистването ще се извършва и от външната фирма, и от служителите по чистотата на летището. Всички те запазват работата си и ще продължат да изпълняват служебните си задължения", е посочено в съобщението на летището.

Няма официално изявление от "Аеропорт клийн" дали ще обжалват едностранното прекратяване на договора. Не е ясно и дали ще са дължими неустойки за едностранното прекратяване на контракта.

Обединението спечели обществената поръчка да чисти летището през следващите четири години срещу 13 млн. лв. В него влизат фирмите "Скавас Контрол", "Василка София" и "Сканклийн".

Процедурата беше обявена още по времето на първия мандат на Борисов – в кроя на 2012 г. Договорът беше подписан в навечерието на Коледа 2015 г. Това стана след произнасяне на Върховния административен съд, защото изборът на изпълнител беше обжалван. Съдът реши, че няма нарушения.

В петък министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че е редно поръчката да бъде прекратена заради предстоящата концесия на летището, защото "е по-коректно бъдещият концесионер да взема важните решения".

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?