Летище София вече ще приема самолети и при едва 75 м видимост

Вече летището ще може да работи и при много гъста мъгла

Летище София вече ще може да приема самолети и при видимост от едва 75 метра, с което ще се намали броят на полетите, пренасочвани към други аерогари при много гъста мъгла, и ще се спестят неудобствата на пътниците от подобни мерки. Това става възможно от 14 ноември, четвъртък, когато от 02:00 часа влиза в сила по-висока категория – ІІІВ, на Системата за инструментално кацане, съобщиха от Министерството на транспорта.

 

За да повиши категорията си, летище София е подменило стоманената ограда в чувствителната зона с радиопрозрачна от фибро-армиран полимер. Тя позволява да се каца в много гъста мъгла и пречи на външно въздействие да изкривява лъча от антената, която насочва приземяването.

 

Категория ІІІ е разделена на три типа – А, B и C. Категория III B осигурява необходимата обезпеченост за приземяване при видимост 75 метра. Досегашната категория III A позволяваше на пилотите да кацат при влошена метеорологична обстановка с видимост 200 метра. Последна категория е III С, позволяваща кацане при нулева видимост.

 

Малко летища в света оперират в условия на ниска видимост при категория категория III B, посочва транспортното ведомство.

 

За да се извърши приземяване по указанията на Системата за инструментално кацане категория III В, е необходимо и самолетът да е специално оборудван, както и екипажът да има необходимата квалификация. Въпреки това пилотът и авиокомпанията в определена ситуация могат да вземат решение за отмяна на кацането, защото те преценяват степента на сигурност, уточнява министерството.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?