Летище София законно проби тоталната забрана за тютюнопушене

На терминал 2 може да се дими срещу 30 лв. в зала “Преслав”, до месеци пускат и безплатни кабинки

Летище София законно проби тоталната забрана за тютюнопушене

Летище София законно проби забраната за тютюнопушене в закрити помещения, която беше въведена от 1 юни с промени в Закона за здравето. От сряда в зала “Преслав” на терминал 2 може да се пуши срещу 14.40 евро или 28.16 лв. за три часа престой, а до няколко месеца - и безплатно в стъклени кабинки от 15 кв. м. Това съобщи Веселин Пейков, изпълнителен директор на летище “София” пред Mediapool.

Законът за здравето допуска пушене на летищата по изключение. Законодателят остави тази възможност, защото след преминаване на зоната за контрол и транзитно преминаващите пътници нямат възможност да излязат, за да пушат на открито.

Зала “Преслав” е специално оборудвана с необходимата вентилационна система за пушене. В цената от 14.40 евро влиза още ползването на бизнес услуги като факс, принтер, ксерокс, компютър, интернет, телевизия, българска и чужда преса, богат асортимент алкохолни и безалкохолни напитки, кафе и чай, закуски, сандвичи и  дегустация на избрани български вина. Работното време е съобразено с разписанието на полетите - всеки ден от първия до последния.

Салонът може да се ползва от всички пътници, които имат клубни карти или си купят покани от гишето за продажба на билети или в самия салон. Вентилационната система може да поеме дима от цигарите на 52 души. Така пушачите, които не искат да се лишат от удоволствието да запалят преди полет, вече могат да направят това в спокойна и комфортна обстановка, пише в съобщението на летището.

Досега салон за пушачи имаше само на терминал 1 след гранична проверка, а на терминал 2, където е основният пътникопоток, нямаше обособено помещение.

До няколко месеца ще направим и стъклени кабинки за пушачи, които ще се ползват безплатно, каза Пейков. Те ще са подобни на тези на летищата във Франкфурт и Мюнхен.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?