Летището на Волгоград може да бъде прекръстено на "Сталинград"

Летището на Волгоград може да бъде прекръстено на "Сталинград"

Губернаторът на руската Волгоградска област подкрепи предложение летището на град Волгоград да бъде прекръстено на "Сталинград". Това разгневи много руснаци, според които Русия не трябва да почита Сталин заради изтребването на милиони хора по негова заповед, предаде Ройтерс.

Не е ясно дали инициативата има подкрепата на Кремъл, но би се вписала в наблюдаваната при управлението на президента Владимир Путин насталгия по съветската епоха, когато СССР е глобална суперсила, отбелязва Ройтерс.

Предложението за преименуване на летището е на военни ветерани. То е било подкрепено от губернатора на Волгоградска област Андрей Бочаров, който е написал на официалната страница на областната управа, че "ще трябва да бъде свършена още работа", преди то да бъде прието.

Сталинград е името, дадено на Волгоград през 1925 г. в чест на Сталин. Той отново е прекръстен на Волгоград през 1961 г. след развенчаването на култа към съветския диктатор.

Градът става символ на съветската съпротива по време на Втората световна война, когато битката за Сталинград спира настъплението на германците в СССР и бележи повратния момент, обърнал хода на войната в полза на съюзниците.

Светлана Ганнушкина, член на ръководството на руската правозащитна организация "Мемориал", заяви пред Ройтерс: "Летище с име Сталинград е позор. Това би създало предпоставка за оправдаване на репресиите на Сталин, което е недопустимо. Изпълнена съм с тъга, защото се връщаме към миналото; не помним онези страници от нашата история, с които трябва да се гордеем, а най-срамните; възстановяваме имената на хора, които наистина трябва да бъдат запомнени - но като злодеи."

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?