Летни бури връхлетяха Търговище, Сливен, Благоевград и Пловдив

Лятна буря в Търговище. Снимка: БГНЕС

Поройни дъждове и градушки се изсипаха над Търговище, Сливен, Благоевград, Пловдив и Ловеч. В Търговище градушката беше колкото лешник, но данни за щети в се още няма.

В пловдивското село Ягодово обаче ледени късове с размера на яйце изпочупи прозорците на автомобили. Градушката е изкривила ламарини, счупени са стъклата на оранжерии, както и слънчеви колектори по покривите на къщите.

"Анализираме ситуацията и тепърва ще видим с какво можем да помогнем, бурята беше страшна", коментира кметът на община "Родопи" Пламен Спасов.

Бурята в другите 20 села на общината е била по-слаба.

Поройният дъжд в Пловдив е наводнил помещения на областната управа, както и подлеза на от северната страна на Тунела. За кратко улиците в града заприличаха на реки.

Градушка с размери на грахово зърно и пороен дъжд са се изсипали във вторник сутрин и в Ловеч.

След взривовете край Петолъчката Сливен бе връхлетян от пороен дъжд и силен вятър, а улиците се озоваха под вода за минути.

Истински потоп пък връхлетя Благоевград. Хиляди литри вода текат към жк "Струмско", съобщава БГНЕС. Булевард "П.К. Яворов", свързващ с квартал жк "Еленово" се е превърнал в река. Нивото на водата е над 30 см. Квартал "Струмско" се е наводнил в най-ниските части. В центъра на града същи има наводнени помещения. Има и закъсали автомобили.

Времето е потенциално опасно. В 13 области в страната се очаква силен вятър и е въведен код "жълто" за тях, съобщи във вторник вечерта Националният институт по метеорологияи хидрология при БАН.

Във Видинско, Монтанско, Врачанско, Плевенско, Великотърновско, Русенско, Разградско, Силистренско, Търговищко, Шуменско, Добричко, Варненско и Сливенско се очаква вятър със средна скорост от 50-55 километра в час и пулсации до 75 километра в час.

В сряда времето ще бъде ветровито – с умерен, в Дунавската равнина и временно силен запад-северозападен вятър. Над по-голямата част от страната облачността ще намалее до слънчево.

По-значителна ще остане тя над източните, а след обяд и над планинските райони, където на отделни места ще превали краткотраен дъжд. Ще бъде сравнително хладно с максимални температури между 20 и 25°, в София около 20°.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?