Летните жеги във Франция причинили смъртта на 14 802 души

Горещините в началото на август във Франция са причинили смъртта на 14 802 души, съобщи днес Националният институт по здравеопазване и медицински изследвания, цитиран от АФП, предаде БТА.

В доклада на института, който е предаден на министъра на здравеопазването Жан-Франсоа Матеи, е анализирана ситуацията през целия месец август. Отбелязва се, че между 1 и 20 август смъртността се е увеличила с 60 процента. Смъртността при хората над 75-годишна възраст се е увеличила с 70 процента, а при по-младите - с 30 процента, се посочва в доклада.

В началото на август температурите във Франция често надхвърляха 40 градуса по Целзий. Най-чести жертви на жегите бяха възрастни хора, които живеят изолирано и не са могли да получат навременна медицинска помощ.

Големият брой смъртни случаи, който надвишаваше този в други европейски държави, засегнати от горещините, предизвика силна полемика във Франция. Опозицията обвини правителството, че не е реагирало достатъчно бързо на извънредната ситуация, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Свят