Летящ за Сирия арменски самолет бе приземен в Турция, проверен и освободен

Летящ за Сирия арменски самолет бе приземен в Турция, проверен и освободен

Турция е позволила на арменския самолет, който се приземи в Източна Турция, да продължи пътуването си за сирийския град Алепо, съобщи днес турският вицепремиер Бюлент Арънч, цитиран от Ройтерс.

Първоначално бе разпространена информацията, че самолетът е бил прехванат от турски изтребители и приземен принудително, както и че се извършва проверка на товара му. По думите на турски правителствен представител самолетът е пътувал за Алепо и е транспортирал хуманитарна помощ, посочва турският телевизионен канал СиЕнЕн-Тюрк.

Турският министър на транспорта Бинали Йълдъръм заяви, че арменският самолет е поискал разрешение за кацане по технически причини, което турската страна е дала.

Арменското външно министерство пък посочи, че кацането в Турция на граждански самолет, превозващ хуманитарен товар за Сирия, е било планирано. Кацането в Турция на граждански самолет, превозващ хуманитарен товар за Сирия, е било планово и извършено в съответствие с постигната договореност, заяви говорителят на арменското външно министерство Тигран Балаян.

Източник от турското външно министерство, цитиран от частната телевизия НТВ, потвърди тази информация, като каза, че турската страна е разрешила прелитането на самолета с уговорката да бъде извършена проверка.

Миналата седмица турски изтребители прехванаха сирийския самолет, изпълняващ полет от Москва за Дамаск. След претърсването на товара на самолета Турция посочи, че лайнерът е пренасял руски муниции и военно оборудване, предназначено за сирийското министерство на отбраната.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят