"Лев Инс" има нов миноритарен собственик, базиран в Германия

80-годишният милиардер д-р Макс Рьослер е купил 1% от дяловете

"Лев Инс" има нов миноритарен собственик, базиран в Германия

Най-голямата застрахователна компания у нас "Лев Инс" има нов миноритарен собственик.

"Берлин Лондон Бетайлигунгс Холдинг" (Berlin London Beteiligungs Holding AG) е закупил акции в "Лев Инс", съобщиха от застрахователното дружества. Не се посочва размера на придобития дял и цената на сделката.

Уточнено е само, че 1% от дяловете на "Лев Инс" са собственост на милиардера д-р Макс Рьослер.

80-годишният швейцарец, който е в управлението на базирания в Германия холдинг, влиза и в Надзорния съвет на "Лев Инс". Решението е взето на провело се в петък общо събрание на застрахователното дружество.

На него е решено още капиталът на "Лев Инс" да бъде увеличен с още 10 милиона лева. Към момента той е 47.3 млн. лв.

Холдингът "Берлин Лондон Бетайлигунгс" е създаден през 2015 г. с цел инвестиции в застрахователни дружества, работещи в нишовото и специализираното застраховане.

Новите инвеститори влизат в компанията заради перспективната кибер стратегия и израелски подход на "Лев Инс", които са предпоставка за развитието на застрахователя, се казва в съобщението. В него е посочено, че предимството на "Лев Инс" идва от центъра ѝ за превенция на киберпрестъпленията и опита на израелските им партньори в управлението на риска в лицето на Орен Елимелех.

В миналото Макс Рьослер е работил в Credit Suisse и е ръководил управление на инвестиционни тръстове с общ капитал от 12 милиарда швейцарски франка. През последните години той е бил съветник на няколко финансови институции, сред които банката Dominick Company AG, застрахователната компания SUVA и Bank Reichmuth & Co. в Швейцария. През април тази година е посетил и България във връзка с новата си инвестиция. От "Лев Инс" посочват, че милиардерът е доказан филантроп, дарил огромни средства за различни културни събития и забележителности в цял свят.

Очакванията на "Лев Инс" са участието на Макс Рьослер в компанията да даде нов тласък в развитието ѝ на международните пазари.

"Лeв Инc" e нaй-гoлeмият зacтpaxoвaтeл у нас зa 2020 г. c oбщ пaзapeн дял oт 13.55 на сто. Приходите на компанията възлизат на нaд 300 милиoнa лeвa за последната финансова година.

В Търговския регистър като действителни собственици на "Лев Инс" са посочени Ива Петкова Павлова и Маир Хаим Овадия.

"Лев Инс" имa бизнec и извън България, ĸaтo пpoдaдeнитe пoлици в чyжбинa възлизат на близо 6.2 млн. лева. Компанията има пpeдcтaвитeлcтвa в Итaлия, Beлиĸoбpитaния, Гepмaния, Гъpция, Пoлшa и Pyмъния. Пpeдcтoи да открие офиси в Иcпaния и Xъpвaтия.

Ккибер застрахователната полица на "Лев Инс" е покрита от третия най-голям презастраховател в света - HannoverRe.

"Лев Инс" е на 17-то място в Югоизточна Европа в застрахователния сектор, според класацията на изданието See News.

Споделяне

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?