"Лев инс" пуска киберзастраховки и ще обучава етични хакери в академия

Снимка: Архив БГНЕС

Застрахователят "Лев инс" пуска в продажба киберзастраховки за защита срещу хакерски атаки и за сигурност на личните данни, съобщиха от компанията.

Продуктите вече са в продажба и са предназначени както за физически, така и за юридически лица, обяви изпълнителният директор Павел Димитров.

"Киберзастраховката дава възможност не само хората да бъдат сигурни, а при пробив ние да установим кой е извършителят, да потърсим възможност той да бъде наказан и при необходимост застрахованите лица да бъдат обезщетени".

Наред с пускането на застраховката, "Лев Инс" създава и "Киберакадемия", в която ще се обучават т. нар. етични хакери, които ще работят в полза на обществото, а не срещу него. В академията ще могат да се обучават и клиенти, сключили киберзастраховка.

"Етичният хакер, за разлика от злонамерения, изпълнява пробиви в сигурността, за да намери "дупка" в сигурността на дадена компания и институция и след това да се покрие тази дупка за разлика от злонамерения хакер, който използва тези дупки, за да краде данни и да ги продава", разказа по време на дискусия Ростислав Петров, председател на Българската асоциация на сертифицираните етични хакери.

Споделяне

Още от Бизнес