"Левада": Усещането за "външна заплаха" крепи рейтинга на Путин

Владимир Путин
През управлението на Владимир Путин е нараснал в пъти броят на хората в Русия, според които страната им е обкръжена от врагове. Това пише във "Ведомости" Алексей Левинсон от социологическия център, цитиран от БТА. 
 
В края на 90-те, когато Путин още не бе президент, една трета от жителите на страната не можеха да посочат кой трябва да бъде смятан за враг на Русия. Днес едва 6 на сто от гражданите срещат трудности с отговора. 
 
"Убеждението, че има външна заплаха, поддържа рейтинга на държавния глава", смята авторът.
 
Естествено САЩ заемаха първо място сред враговете и през 1999 г., по традиция от Съветския съюз. Малцина обаче виждаха тогава враждебната им същност - само 22 на сто. 
 
"После се заредиха години на путински президентства, телевизията у нас напредна в майсторлъка да изобличава врага и сега хората в Русия, които виждат враждебността на Щатите, са тройно повече - 68 процента", отбелязва вестникът, цитиран от Би Би Си.
 
"Изобилието от врагове, присъствието им по целия периметър излезе съставна част от една нова радваща реалност: най-сетне пак сме велика сила! И пълчищата от неприятели най-добре доказват това. Тъй че нито враговете, нито санкциите са повод за огорчение", иронизира авторът. 
 
И добавя, че сред днешната младеж в Русия половината не вижда никакви врагове.
Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?