Леви, десни и ДПС поискаха оставката на Цветанов

Според ГЕРБ подобно поведение от "кадровиците на Алексей Петров" не било морално

Сергей Станишев и Михаил Миков

Най-големият вот на недоверие премиерът Бойко Борисов получи на референдума. Всъщност, ГЕРБ получи два вота на недоверие - първият от българите, вторият – от Брюксел, заради неизпълнението на техните препоръки. Това заяви на пресконференция във вторник лидерът на БСП Сергей Станишев, който междувременно поиска оставките на Цветан Цветанов и Мирослав Найденов. Бившите коалиционни партньори на социалистите – ДПС пък обясниха, че един вид не играят на дребно и искат директно оставката на Бойко Борисов. В същото време оставката на вицепремиера поискаха и напусналите СДС и основали съюз "Единство" Мартин Димитров и Надежда Михайлова.

Веднага след изявленията на опозиционните лидери, от парламентарната група на ГЕРБ заеха обичайната си позиция с обвинения към предишните управляващите. Депутатите от партията на Борисов обвиниха опозицията за мониторинга на страната ни, като го обвързаха с Алексей Петров, убийството на банкера Емил Кюлев и самоубийството на Ахмед Емин. 

По думите на Станишев, който още в неделя се обяви за говорител на гражданското общество също като Борисов и Меглена Кунева, "големият печеливш е гражданското общество у нас". Лидерът на БСП дефинира премиера като "големият губещ", който три пъти каза "не" на ядрената енергетика, но хората на референдума не го послушаха. "Последва кризисен ПР - с уволненията, с посещението му в Сопот, за да се отклони вниманието, но този ПР няма да му свърши работата", обобщи социалистът.


"Има уволнения в МС, но и група неприкосновени, които независимо какво вършат, Борисов ги прикрива", коментира Станишев последните решения на премиера. "Първата оставка трябваше да е на министър Цветан Цветанов, който не си свърши работата при подготовката на референдума, който не прочисти списъците, защото пряко отговаря той и заради днешното грубо покушение пред Съдебната палата, символно място, което говори за развихряне на организираната престъпност", обясни позицията си Станишев. "Когато премиерът говори, че не понася корупция, очевиден е интересът на г-н Цветанов, защото неговият кумец спечели крупна сума от обществена поръчка. Следващият, който трябва да бъде уволнен е министър Мирослав Найденов", отбеляза Станишев.

За жалост, отзвукът от станалото пред Съдебната палата ще се чуе от Брюксел, не в доклад, а устно, заяви депутатът Михаил Миков. Това е още един акт, който изцапа лицето на България и то преди влизането ни в Шенген, добави той.

Според заместник-председателя на НС и ДПС Христо Бисеров пък, движението отдавна е поискало оставката на Цветанов. "Сега искаме оставката на Бойко Борисов", каза Бисеров.

Никакви персонални промени вече няма да спасят кабинета, няма да спестят на управлението ускорената тенденция за спад на доверие, заяви Лютви Местан. Вече не персоналните промени са изход, а смяната на модела на управление, каза още той.

Почти по същото време с изявление до медиите от "Единство" също поискаха оставката на Цветанов. Скандалната стрелба по подсъдимо лице посред бял ден пред очите на десетки граждани и пред сградата на Съдебната палата в София е ясно доказателство за тоталната политическа немощ на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов да се справи с престъпността в България, заявява групата на Мартин Димитров и Надежда Нейнски.


ГЕРБ: Настоящата опозиция е причина на мониторинга на ЕС

Веднага след като лявата и дясната опозиция поиска за пореден път оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов и премиера Борисов, от ПГ на ГЕРБ направиха изявление, че категорично не приемат исканията на "хората, които присъединиха България към ЕС с мониторинг точно в областта на правосъдието и вътрешните работи".


Това коментира на брифинг в Народното събрание депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Красимир Ципов. 

ГЕРБ винаги е подкрепял и продължава твърдо да стои зад провежданите политики в областта на сигурността, посочи той. Не приемаме кадровиците, които назначиха Алексей Петров в службите за сигурност и прикриваха действията му години наред, днес да искат оставки, заяви Ципов. Той припомни за отвличанията на хора, близки до едрия бизнес, по време на управлението на тройната коалиция.

Кръговете на опозицията днес вече са обединение в едно – в последните дни се очерта нова коалиция срещу ГЕРБ, включваща БСП, ДПС и "Атака", на които все по-често пригласят г-жа Кунева и г-н Костов, коментира още Ципов.

"Когато разстреляха съветника на Първанов Емил Кюлев, Румен Петков беше вътрешен министър, той не подаде оставка, а и Станишев не му я поиска", отбеляза колегата му Станислав Иванов (ГЕРБ). "Когато секретарят на ДПС Ахмед Емин се самоуби мистериозно в сараите на Доган, защо от ДПС не поискаха международно разследване", попита още той.

Секретарят на ПГ на ГЕРБ Александър Ненков посочи, че морално задължение на депутатите Янаки Стоилов (БСП) и Юнал Лютфи (ДПС) е да си подадат оставките като членове на делегацията на Народното събрание в ПАСЕ, защото били гласували срещу държавата си.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?