Леви екстремисти удариха с ракета американското посолство в Атина

Леви екстремисти удариха с ракета американското посолство в Атина

Мощната експлозия избухна в петък рано сутринта в американското посолство в Атина, предадоха световните агенции. Очевидци описали оглушителен взрив в централната сграда на посолството малко преди 6 часа днес. Дипломатическата мисия ще е затворена целия ден.

Взривът е причинен най-вероятно от противотанкова ракета, изстреляна от стара жилищна сграда зад посолството, сочат полицейските заключения след първия оглед. Според други източници изстрелът е дошъл от улицата, като не е изключено това да е станало и от преминаващ товарен автомобил.

Няма жертви и ранени при експлозията, причинени са само материални щети, съобщиха от Държавният департамент, цитиран от Франс прес.

Според началника на гръцката полиция на областта Атика Асимакис Голфис, експлозията е дело на терористи и е причинена от нападение. Голфис уточнява, че противотанковата ракета е попаднала в тоалетните на третия етаж. На същия етаж, според някои съобщения, се намира и кабинетът на американския посланик.

Органите на реда са открили следи, но самото ракетно пусково устройство не е намерено и се предлога, че терористите са го взели със себе си.

Ултралявата гръцка групировка “Революционна борба” по-късно през деня пое отговорността за нападението, съобщи Вирон Полидорас, министър на обществения ред, цитиран от Ройтерс.

Силите за сигурност в южната ни съседка сочат групировката като най-активната терористична организация в Гърция, отбелязва ББС. Тя бурно се противопостави и на американската военна намеса в Ирак и Афганистан, както и срещу икономическата и социалната политика на действащото в момента гръцко правителство.

 Разглеждаме това като много сериозно нападение, заяви американският посланик в Атина Чарлз Рис. Няма оправдание за подобен безумен акт на насилие, коментира той.

Изминалата нощ беше бурна за гръцката столица. Анархисти атакуваха в Атина полицаи с коктейли “Молотов”. Имаше и бомбени нападения срещу банки и наблюдателни камери, разположени в гръцката столица.

Петдесетината души хвърлили близо 30 бутилки с коктейл “Молотов” срещу полицаи, спрели пред книжарница, след което избягали в околните улички. При нападенията няма пострадали, предава информационният сайт “Ин нюз”.

Взривни устройства са избухнали и пред банкови клонове на Евробанк, Националната банка на Гърция и Универсалната банка.

Гръцкият външен министър Дора Бакояни посети сградата на американското посолство, предаде Асошиейтед прес. “Дойдох да изразя солидарността на гръцкия народ срещу този недостоен акт. Подобни действия в миналото струваха много на страната ни, както в социален и икономически, така и в политически аспект”, каза тя.

Това е първото голямо нападение срещу американска цел в Гърция за последните десет години, коментират гръцките медии. Те припомнят обаче, че посолството често е обект на масови протестни демонстрации на леви организации в гръцката столица в знак на протест срещу американската подкрепа за военната хунта в Гърция през периода 1967-1974 г.

През февруари 1996 г. неизвестни лица обстрелваха също с противотанкови ракети посолството на САЩ. Една от тях попадна в двора.

Споделяне

Още от Балкани