Леви и десни излизат заедно на протести срещу пенсионната реформа на Путин

Кадър от протестите срещу готвената пенсионна реформа.

В събота в цялата страна имаше акции под знамената на леви движения и на комунистическата партия, и най-масовите бяха в Москва. Според експерти протестите срещу пенсионната реформа водят до ситуационен съюз между различни политически сили, коментира вестник "Независимая газета".

Сред организаторите на протестите в Москва срещу повишаването на пенсионната възраст беше и Либертарианската партия. В подкрепя на тази проява енергично агитираше в социалната мрежа и Алексей Навални.
 
Той дойде на неделния митинг веднага след завръщането си от чужбина, посочва вестникът. В Туитър Навални публикува снимки, които да потвърдят колко многолюден е бил митингът. Опозиционерът написа, че е присъствал "като обикновен граждани" и е бил сред множеството, а не сред ораторите.
 
По оценки на независими наблюдатели и журналисти в началото на митинга в него са участвали около 10 хиляди души, а според вътрешното министерство не повече от 2500.
 
Изданието припомня, че основният лозунг беше срещу повишаването на възрастта за пенсиониране. Освен либертарианци и привърженици на Навални, на митинга бяха активисти на "Отворена Русия" и партия "Яблоко", както и представители на леви и националистически движения.
 
Членът на ръководството на "Отворена Русия " Андрей Пивоваров посочи пред "Независимая газета", че пенсионните протести фактически са обединили леви и десни сили. И ако в неделя на "чужд" митинг са отишли граждани с леви убеждения, то в събота към общоруската акция на комунистите са се присъединили масово и демократи. 
 
В събота "Отворена Русия" е била на "леви" митинги във Владивосток, Казан, Калининград, Краснодар, Курган, Наро-Фоминск, Ростов на Дон, Санкт Петербург, Саранск, Тамбов и другаде.
 
Най-масовата съботна проява беше митингът на булевард "Сахаров" в Москва, на който според комунистите са отишли 100 000 души, макар че според полицията те са били едва около 6500, а според независими наблюдатели - между 15 и 20 000. Но и тази бройка е голяма, имайки предвид летните отпуски и горещото време, пише "Независимая газета".
 
Вестникът изтъква, че властите са започнали веднага дискредитиране на пенсионните митинги - прокремълски сайтове са пълни със снимки отвисоко на протестиращите, докато още се събират, и това се представя като окончателния брой участници в проявата. 
 
Публикуват се и коментари на лоялни на властта експерти, които говорят за "несъстоятелността на митингите" и за това, че руснаците масово осъзнават нуждата от повишаване на пенсионната възраст и затова не излизат на протести. За неделната акция прокремълските източници отбелязват, че при комунистите са се отзовали повече хора, но при демократите не е отишъл никой.
 
Първият зам.-председател на Центъра за политически технологии Алексей Макаркин каза в разговор с журналист от "Независимая газета", че обединението на леви и десни е условно и ситуационно, защото съботните митинги са били основно на левите сили, а "не всички демократи искат да протестират под червени знамена и да слушат колко хубаво е било в СССР и колко добре би било да се върне другарят Сталин". 
 
Има и разлика в начина на оценяване на тази реформа: в очите на либералите тя изглежда лоша, но техен приоритет все пак са политическите свободи, отварянето на страната и т.н. За комунистите приоритетите обективно са други", посочва политологът, цитиран от БТА. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят