Леви и десни разнищиха Симеон за неизпълнени обещания

Правителството на Симеон Сакскобургготски не изпълни обещанията си, обяви лявата и дясната опозиция във връзка с навършването на три години от съставянето на кабинета.

БСП и СДС атакуваха декларираните от Симеон успехи на управлението, които той изложи преди седмица в отворено писмо, с което даде заявка да се кандидатира за нов мандат.

Акцент в критиките на БСП срещу премиера станаха царските имоти, недостатъчно добрите икономически показатели и "сбърканата структурна реформа", като правителството бе директно призовано да спре приватизацията на електроразпределителните дружества.

СДС изтъкна, че държавата събира много данъци, без да ги инвестира разумно и посочи провали в земеделието, здравеопазването, образованието, културата, медийното законодателство.

Демократи за силна България (ДСБ) заявиха, че нито една задача, включена в краткосрочния и средносрочния период за подобряване на качеството на живот не е изпълнена и алармираха, че бездействието на правителството в областта на околната среда може да създаде проблем за членството ни в ЕС.

Както и предишните години, Симеон не се яви пред парламента да отчете свършеното, като опозицията го упрекна за това.

"Отсъстващ министър - председател"

Заместник -председателят на БСП Румен Овчаров заяви в декларация от името на партията, че Симеон Сакскобургготски е един "отсъстващ министър - председател", който и на третата година от управлението "обхожда роднините си в Западна Европа с надеждата да уреди наследствените си проблемите с имотите си в България".

Сакскобургготски е най-критият от ръководството на Народното събрание министър-председател: към него са зададени 163 въпроси и питания, от които са върнати 101, което е 62 на сто от тях, каза Овчаров.

По думите му при Иван Костов този процент е бил 35, а при Жан Виденов от 242 въпроса са върнати само 7, което е 3 процента. "Отсъстващият и неотговарящ на въпросите министър-председател се държи като наблюдател на някаква междугалактическа междузвездна администрация", каза Овчаров и упрекна Симеон, че "държавата, за която говори в писмото си, не е България или той за три години не е разбрал какво става в страната".

Минималната работна заплата не е 150, а е 120 лева, и ако премиерът за три години не е научил това - жалко за него, заяви Овчаров. Той коригира и посочената от Симеон най-ниска ставка за данък облагане на доходите на физическите лица, която не е 10, а е 12 на сто, както и че пенсиите не са нараснали с 30 на сто, а с 20 и то в номинално изражение.

Ръстът на БВП е около два пъти по -нисък от страните, присъединили се към ЕС; ако през 1996 г. БВП беше 26 на сто от този в ЕС, то в края на 2002 г. е отново толкова, заяви Овчаров, който беше член на социалистическото правителство, което доведе България до безпрецедентна хиперинфлация и продоволствена криза, наложили въвеждането на валутен борд през 1997 г.

Овчаров атакува управляващите и за "сбърканата структурна реформа ".

Защо след скандалната и безпрецедентно евтина приватизация на БТК продължавате с приватизацията на електрогенериращите мощности и унищожавате последния конкурентен отрасъл в индустрията ни и не е ли време Агенцията по приватизацията да се нарече "агенция по комисионните"; защо избирате най-скъпо струващия консултант, попита Овчаров. Той препоръча на Симеон да започне чистката от себе си "като единствения министър-председател, който публично се облагодетелства от служебното си положение".

По думите му премиерът е прав като говори за Либия, че сега цялата международна общност е с България. "Но защо това не стана вчера, преди една или три години? Кой е виновен за изгубеното време и тихата, потупваща по рамото Кадафи дипломация?", попита Овчаров.

Очевидно паниката няма да ни помогне в борбата със световния тероризъм, но едва ли позата на Гюро Михайлов е по-полезна, посочи той. Защо сме все изненадани и българските жертви в Ирак са относително най-високи, наистина ли мисия за възстановяване и развитие осъществява контингентът ни там; кои са параметрите на тази мисия и стратегията за завършването ѝ, запита Овчаров.

Той нарече Симеон Сакскобургготски "основоположник на ново течение в политическата демагогия" - "наивистичен или примитивистичен популизъм". Овчаров направи аналогия с примитивизма и наивизма в изкуството и с художника Анри Русо.

Според зам.-председателя на БСП писмото на премиера обосновава нуждата от лява политика и неслучайно в него се говори толкова много за политика по доходите, безработица, образование и здравеопазване.

Илчев: Правото хоро на Бузлуджа ще произведе крива политика

Безпокоя се, че правото хоро на Бузлуджа най-вероятно ще произведе крива политика, това е неизбежно, защото е налице бъркотия в онова, което би трябвало да бъде политическа визия в лявата коалиция, отговори от парламентарната трибуна лидерът на ПГ на НДСВ Станимир Илчев.

По думите му, БСП би водила същата политика, която е позната от 90-те години - на непрекъснато търсене на баланс между онова, което е рестрикция и онова, което е жест към обществото.

В своята критика нямате граница - оспорвате това, което ще се строи, развива и ще се постигне от следващото правителство, а в същото време говорите, че вие ще сте следващото правителство, обърна се към левицата Илчев.

По думите му онова, което БСП препоръчва в областта на външната политика и преди всичко в НАТО е България да следва швейцарска политика, но България е била поставена от своята география и история в по-неизгодна позиция от Швейцария.

СДС: Провали в земеделието, здравеопазването, образованието

Лидерът на СДС Надежда Михайлова заяви по повод тригодишното управление на Симеон Сакскобургготски, че реалното и несимволично увеличение на доходите не се е случило.

За това време българските граждани не станаха по-богати, защото държавата събира много данъци, без да ги инвестира разумно в обществени услуги и инфраструктура, посочи Михайлова. Не бяха демонополизирани и приватизирани все още държавните предприятия от инфраструктурата, цените на парното, тока и транспорта нарастват непрекъснато заради монополите и гонят европейските, за разлика от заплатите, добави тя.

Според СДС реалното увеличение на заплатите за три години е 13 на сто, от които 3 са от годишното осъвременяване, а останалите 10 - от коледните плащания. Ръстът на БВП на човек от населението остава много нисък, 14 процента от населението е бедно и този процент е непроменен от 2001 г. насам, заяви Надежда Михайлова, според която прочутите програми за заетост са се оказали сапунен мехур, а малкият и средният бизнес е забравен.

От СДС смятат, че реформите в съдебната система боксуват и това застрашава членството на България в ЕС, но най-вече прави несигурни гражданите.

Лидерът на СДС изтъкна, че правителството се е провалило в земеделието и в сферата на обществените услуги, в здравеопазването, и не е изпълнило нито един ангажимент в сферата на образованието. Децата ни продължават да учат по анахронични програми и да се явяват на безсмислени изпити, добави тя.

По думите на Михайлова министърът на културата Божидар Абрашев е символ на отношението на правителството към културата изобщо, а заради липсата на адекватен медиен закон, Европейската комисия не вдига мониторинга върху българското медийно законодателство.

Споделяне

Още от България