Леви политици призовани да се оттеглят от листите заради връзки с ДС

Леви политици призовани да се оттеглят от листите заради връзки с ДС
Гражданско сдружение ще призове да бъдат оттеглени от листите за евродепутати  двама кандидати, за които има неоспорими данни за принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност.

Сдружението, което инициира кампанията “За чист Европейски парламент”, ще се обърне към БСП и към Гражданския съюз за нова България да оттеглят кандидатите си Евгени Кирилов от листата на БСП и Кръстьо Петков от листата на Гражданския съюз.

Координаторът на кампанията Васил Къдринов съобщи за Mediapool, че инициативата за чисти от сътрудници на ДС евролисти не дублира работата на новосформираната комисия по досиетата. Ние не можем да правим собствена проверка, но за принадлежността на двамата кандидати към бившата ДС се е произнесла разформираната комисия “Андреев”, когато е проверявала за досиета кандидатите за народни представители в 39-тото Народно събрание, каза Къдринов.

Той се позова на доклада на комисията “Андреев”, в който фигурират данни за двамата сегашни кандидати за евродепутати, които през 2001 г. са били кандидати за народни представители и са били избрани.

Информацията за Кирилов и Петков нито е нова, нито неизвестна на обществеността, но вероятно е забравена и не е лошо да бъде напомнена, каза координаторът на инициативата. 

Евгени Кирилов и в момента е депутат от Коалиция за България и временен евродепутат. Той фигурира на избираемо място в листата на БСП за изборите на 20 май.

Проверката на комисията “Андреев” е установила, че Кирилов е бил доброволен нещатен сътрудник на Първо главно управление на ДС от 1979 г. до 1985 г. и, според справката, е донасял за български и чужди граждани. За сътрудничеството си с ДС той е подписал собственоръчно декларация.

Кръстьо Петков, който преди да се отдаде на политиката, бе лидер на КНСБ – наследница казионния профсъюз от социалистическо време - е бил нещатен сътрудник на РУМНО в периода 1983-1988 г., сочи докладът на комисията “Андреев”.  

Сдружението смята, че до регистрирането на листите за участие в евроизборите остават няколко дни и партиите сами могат да подменят в тях хората, за които има съмнение, че са сътрудничили или работили в ДС. След това новата комисия по досиетата ще се произнесе, но тогава и да поискат да махнат такива лица, партиите няма да могат да сложат на тяхно място други.

Принадлежността към бившата ДС не е основание по закон за недопускане до участие в евроизборите. Актът за изваждане на хора с досиета от листите за гласуване има по-скоро морален характер и ще покаже, че целият шум толкова години около архивите на ДС не е напразен, каза Васил Къдринов.

Неотдавна депутатът от левицата Татяна Дончева заяви по повод трудните родилни мъки на новата комисията по досиетата, че в челото на листата с кандидатите за евродепутати на левицата има “достатъчно” сътрудници на ДС, чиито имена ще излязат при проверка. Тя обаче уточни, че законът за досиетата не е лустрационен и левицата не смята да вади от листата си свързаните с ДС политици.

Споделяне

Още от България