Левите интелектуалци издирват и успешен кмет от ДПС

Левите интелектуалци издирват и успешен кмет от ДПС

Националният инициативен комитет “Съзидание”, както се нарича кръгът от леви интелектуалци и спортни дейци, подкрепили преизбирането на президента Георги Първанов, в момента издирва успешни кметове от ДПС, с които да допълни “надпартийната” си селекция от кандидати за нов кметски мандат. 

Спечелилите благоволението на комитета са се “проявили като добри стопани, грижещи се за интересите на целия град, както и за българската култура”, а “не на една или друга партия или прослойка”, обясни на пресконференция в понеделник писателят Иван Гранитски. Преди време депутатът от левицата Татяна Дончева коментира, че основният критерий за Гранитски дали някой кмет е успешен или не е това дали е спонсорирал издаването на творбите му.

Към момента левите интелектуалци подкрепят кмета на Смолян Дора Янкова, на Варна Кирил Йорданов, на Стара Загора Евгений Желев (издигнати или подкрепени от левицата), както и Детелина Николова на Добрич, номинирана от НДСВ.

“Не става въпрос за отмяна на партиите, както се някъде се просмука в медийното пространство за нас, а става въпрос по-скоро за един коректив на гражданското общество”, поясни археологът проф. Николай Овчаров, зам.-шеф на комитета. Очевидни са недобре функциониращите партийни структури в момента, без значение  дали са вляво или вдясно, допълни той, като даде пример с десните кметове Иван Чомаков (на Пловдив) и Румен Рашев (на Велико Търново). “Смятам, че т. нар. електорати ще разберат за какво става дума и няма да се делят на леви и десни, а ще гласуват за успешния кмет”, обясни Овчаров.

Участниците в комитета определиха като спекулация твърденията, че неговото създаване е подкрепено от президента Първанов и “проучва политическата ситуация в страната преди местните избори”. Има допирни точки между възгледите на президента и тези на представителите на комитета, но той не може да се разглежда като организация около държавния глава, коментираха от “Съзидание”.

Иван Гранитски обясни, че все още не са ясни конкретните имена на кметове от ДПС, които комитетът може да подкрепи. Те щели да бъдат обявени след 10-15 дни.

Споделяне

Още по темата

Още от България