Левите общинари обвиниха ГЕРБ в липса на позиция за столичния бюджет

Левите общинари обвиниха ГЕРБ в липса на позиция за столичния бюджет

Групата на БСП в Столичния общински съвет (СОС) обвини в сряда управляващите от ГЕРБ в София за липса на позиция по внесения от администрацията на кмета проектобюджет на града. Червените общинари съобщиха, че ще внесат предложения за редуциране на ставките, които определят размера на данък сгради и такса смет.

Зам.-кметът по финансите Минко Герджиков внесе предложение за запазване на двата промила върху данъчната оценка, които формират такса смет, и 1.875 процента върху данъчната оценка, формиращи данък сгради. Предвид увеличените с 50 процента данъчни оценки от миналата година, това означава автоматично увеличение в същия размер на имотния налог за столичани.

"Ние откриваме уникален подход в тази ситуация от страна на администрацията на кмета Борисов – в условия криза да се увеличава с 50 процента данъчната тежест. Опитахме се да намерим аналог на подобно икономическо поведение на различни континенти, обаче не открихме", коментира председателят на групата на БСП Жельо Бойчев.

Червените ще предложат промилите за такса смет да бъдат намалени до 1.5, а данък сгради да се формира върху 1.0 процент от данъчната оценка. Според социалистите дори и при това редуциране, Столичната община ще успее да покрие разходите си през 2009 година.

От БСП обърнаха голямо внимание и на разходите за чистотата в София. Съветникът Петър Курумбашев предостави на медиите справка, от която става ясно, че цените на австрийската фирма "Заубермахер" за чистенето са между 75 и 400 процента по-високи от тези на сегашния концесионер "Новера".

"Тъй като администрацията не може да управлява парите, които събира от софиянци, по-добре е да управлява по-малко пари", заяви Курумбашев. Социалистите обосноваха предложенията си за намаляване на ставките за местните данъци с аргумента, че при скок от 50 процента ще намалее и тяхната събираемост.

Споделяне

Още от България