Левите партии в Полша образуват единна формация за следващите избори

Адриан Зандберг (дясно)

Големите партии от левия политически спектър в Полша ще сформират единна политическа формация под името "Левицата" за участие в предстоящите парламентарни избори, заяви един от лидерите на обединението, цитиран от ДПА.

Сформирането на единната формация обяви Адриан Зандберг, лидер на една от участващите в нея партии "Обединена левица" ("Левица разем"). Тя ще действа само за предстоящите избори и след това ще се преценява дали да бъде запазена.

Решението задълбочава партньорството между партиите от левия спектър и по същество представлява надграждане на съществуващата коалиция между тях, отбелязва ДПА. При това положение прагът за влизане в парламента за тях няма да е 8 процента, а 5 процента.

Този ход може да направи по-трудно за управляващата в Полша партия "Право и справедливост" да спечели пълно мнозинство на изборите, които се очаква да бъдат произведени през октомври.

Единната политическа сила ще включва формациите Съюз на демократичната левица (СЛД), Обединена левица ("Левица разем"), "Пролет" ("Вьосна"), Полската социалистическа партия и Съюз на труда ("Уния праци"), а също и феминистки и секуларистки организации.

На изборите през 2015 г. партия "Право и справедливост" успя да получи пълно мнозинство в парламента, въпреки че спечели само 37,6 процента от гласовете. Причината донякъде беше в това, че коалицията на левите не влезе в парламента.

Тогава левите спечелиха 7,6 процента от гласовете, което е под 8-процентния праг за влизане на коалиции.

Вероятно полският президент Анджей Дуда ще назначи произвеждането на изборите за 13 октомври.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа