Левите в БСП: Нов конгрес да избере ново ръководство на партията

Левите в БСП: Нов конгрес да избере ново ръководство на партията
Лявото крило в БСП настоява да бъде избрано ново ръководство на партията след изборната загуба. Председателят на Обединението на левите социалисти в БСП Янаки Стоилов отказа да каже директно, че иска оставката на лидера Сергей Станишев, но подчерта, че в не толкова критични за БСП моменти Александър Лилов и Жан Виденов са се оттеглили.

Не става дума за напускане на кораба в тежък момент, а за поемане на отговорност, заяви Стоилов в неделя по време на конференция на Лявото крило в БСП. По думите му не става въпрос и за промени, които да задоволят нечии лични амбиции, защото това още повече ще влоши състоянието на партията.

Той обвини ръководството на партията, че по време на управлението е позволявало ДПС да диктува решения, както и че социалистите са провели най-скъпата предизборна кампания в страната до момента.

Лявото крило иска свикването на извънреден конгрес с нови делегати, който да избере ново ръководство. Това не е изолиран призив, тъй като през последните дни редица висши партийни функционери се изказаха за оставка на Станишев и цялостни промени в БСП. Из партийните структури се разпространява открито писмо до Националния съвет на партията, което е с изключително остър тон.

Гласуваме недоверие на настоящото ръководство на БСП не само заради изборната загуба, но и заради неговата политика, посочи Янаки Стоилов. Той подчерта, че следващият конгрес на БСП трябва да бъде подготвен не от сегашното Изпълнително бюро (ИБ), а от комисия, в която да се включат представители на сегашното ръководство и на всички среди и тенденции в партията, за да не бъде по думите конгресът апаратен, каквито са последните конгреси в партията.

Стоилов обаче прогнозира, че настоящото ИБ най-вероятно ще получи вот на доверие от Националния съвет, "като се има предвид политическата безкритичност на висшия представителен орган".

Той обаче предупреди, че вот на доверие към сегашното ръководство може да доведе до ерозия на БСП и загуба на нейната първостепенна роля. Без радикални действия БСП може да сподели съдбата на СДС и да стигне жалкото състояние на дясната партия на прехода, каза Янаки Стоилов. 

Според него мнозина от ръководството са готови да дочакат провал на Борисов, както стана с царя, а после те отново в някаква неясна коалиция да се появят във властта. Част от сегашното ръководство, за да запази своите позиции, е готово да
жертва бъдещето на БСП, добави лидерът на Лявото крило в БСП.        

Попитан дали се чувства готов да стане председател на БСП, Янаки Стоилов каза, че преди години е сметнал, че не е времето за такава негова роля. "Сега смятам, че имам и опит, и способности, но мотивът ми не е личен, защото днес не поставяме
въпроса кой да ръководи БСП - дали сегашният или нов председател, а че е необходимо ръководство, което да промени досегашния курс", добави той.  

Основният проблем е, че БСП не предложи и реализира нова социално-икономическа политика, каза Стоилов. По думите му начело на партията е дясно социаллиберално крило, а партията трябва да поеме курс към лява политика и
вътрешна демократизация.

Според него тази изборна загуба безспорно е най-тежката в новата история на БСП от 1990 г. насам. Стоилов отбеляза, че само най-тесният елит на партията е представен в парламента.

Сред причините за изборния провал той посочи нетърпимостта към злоупотребите на ДПС с власт, клеймото на корупция, което е получило и сегашното управление, както и листите на БСП, в които е имало спорни личности, а утвърдените са останали извън. Мнозинството от българските граждани дадоха толкова значителна подкрепа за ГЕРБ като най-сигурния начин да отстранят БСП от власт, която щеше да им докара отново ДПС, каза Стоилов.

Той посочи, че следващото управление на страната ще бъде не само дясно, но и авторитарно.

Споделяне

Още от България