Левите в БСП учредиха нова фракция

Привърженици на левите идеи в БСП учредиха в събота нова фракция в партията -  Левицата в БСП. За лидер бе избран Янаки Стоилов, шеф на правната комисия в парламента.

Левите предупредиха, че БСП няма да успее на местните избори през есента, ако не оповести и не започне веднага да изпълнява лява социална политика. Ако БСП се представи неубедително и в изборите за местна власт, въпросът за предсрочни парламентарни избори ще стане водещ за опозицията.

Причина за появата на лявото крило е, че БСП одесня и стигна до електорален срив в изборите на изборите за Европейски парламент през май, обясниха събралите се.

“Пита се кого подкрепя БСП – потребителите на ток, парно, вода и прочие или монополистите, в повечето случаи чужди или частни, които ги представят?”, заяви Янаки Стоилов.

БСП е обсебена от тройната коалиция, затънала в дълбокия коловоз на наследената политика, според оценката на новото крило. То настоява за социална справедливост в управлението и очакват параметрите за това да залегнат в бюджета за следващата година.

БСП не бива да е подвластна на капитала, напротив - трябва  да остане партия на труда, на хората, загубили по време на  прехода, които никой не представлява, каза Янаки Стоилов. Във връзка с това дали има и дясно крило в БСП, той посочи, че много от десните в партията не изразяват открито своите възгледи и интереси, "повечето от тях нямат идейни мотиви, допускат БСП да се превърне в инструмент и параван на корпоративни интереси".

Янаки Стоилов предупреди, че лявото крило няма да толерира вътрешнопартийното противопоставяне, но отхвърли критиката към различно мислещите.

"Не приемам въведения от председателя неологизъм –"разноговорене". По думите му, образът на врага с партиен билет има дълбоки социални традиции в БСП. “Няма да приемем примирено натрапената си роля на плашило за единството на партията и за стабилността на управлението”, каза Стоилов.

Премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев определи лявото крило в БСП и критиките и претенциите, идващи оттам, като основен проблем за социалистите, по време на извънредния конгрес миналия месец, когато държавата се тресеше от мегакорупционен скандал.

Левицата в БСП няма лоби в Изпълнителното бюро на партията, което някои от присъстващите определиха като грешка на Станишев.

Лявото крило обяви, че е отворено и за непартийни членове. Настоящата конференция трябва да даде ясен мандат за участие  на лявото крило във висшия съвет на партията, общинските и районните съвети, основните организации, посочи Стоилов.

Той смята, че част от идеите им започват да се възприемат от ръководството на БСП. В управленските приоритети са включени

активната политика за увеличаване на доходите, съществено намаляване на данъчната тежест върху ниските и средните доходи, поетапно отстраняване на диспропорциите в пенсиите. "Удовлетворени сме и държим огласеното да се реализира, а не да се имитира", каза лидерът на Левицата в БСП.

"При положение, че има 2.5 млрд. излишък в момента, най-вероятно има възможност за лява политика – поне с тези пари да се проведе", смята Илия Божинов, член на ВС на БСП и активен член на лявото крило.

Споделяне

Още от България