Йордан Цонев:

Левицата да прекрати мантрата ”ДПС преяжда с власт”

Румяна Бъчварова: Няма промяна в политическата конфигурация след кафето между Борисов и Местан

Йордан Цонев. Сн. БГНЕС

ДПС отправя към БСП политически знаци и един от тях е да прекрати заиграването с мантрата, че ДПС преяждат с власт, защото това е категорично невярно. Това заяви заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев в сряда по повод засилващото се напрежение между двете управляващи партии, което стана особено видно около развръзката на конфликта за квотите в ЦИК.

 

"Това е едното от нещата, които ние категорично искаме да покажем, че не приемаме и няма да приемем и то не за друго, не от някакво чувство на тънкообидност или партийност, а защото това всява в обществото недоверие към ДПС и повдига анти-ДПС настроенията, които в някои случаи, като например разглеждането на употребата на език в изборната кампания и в редица други случаи, поражда и междуетническо, и междурелигиозно напрежение. Затова ние смятаме, че в тази посока представителите на БСП трябва да престанат да говорят на тази тема", заяви Йордан Цонев пред БНТ.

 

"Самият факт, че участието ни във властта е сведено до шест областни председатели, трима
министри и т.н., от целия кабинет и от 27 областни управи, говори, че няма такова нещо, а и много други са примерите, в които мога да кажа, че няма такова нещо - и в законодателството, и в бюджета и т.н.", допълни той.

 

Помолен да обясни какъв знак дава ДПС, като се отказа доброволно от третата си квота в Централната избирателна комисия (ЦИК), на която държеше, и я отстъпи на ГЕРБ, а освен това подкрепи избор на зам.-председател на ЦИК от ГЕРБ, въпреки съпротивата на БСП, Йордан Цонев каза: "Искаме да покажем на обществото, че Движението за права и
свободи е конструктивна партия, отчита реалностите и не искаме по никакъв начин да даваме повод да се развява тезата, която някои ръководни фактори в БСП и извън, имам предвид да кажем бившия президент Първанов, за преяждане на ДПС с власт."

 

Зам.-председателят на ДПС повтори една от тезите на управляващите – че вина за конфликта около квотите в ЦИК носи президентът, но не отрече твърденията на ГЕРБ, че проблемът се корени в Изборния кодекс на БСП.

 

"Нека тежи на съвестта на президента защо точно ДПС реши да ощети и как това се тълкува в обществото, в контекста на ролята му на обединител на нацията", коментира Цонев.

 

В същото време той посочи, че в Изборния кодекс "има пропуски в тази му част, в която определя кой и как определя състава на ЦИК".

 

Йордан Цонев не отговори какво очаква ДПС в замяна на жеста, с който се отказа от едно място в ЦИК. Председателят на ДПС Лютви Местан заяви в понеделник след консултациите при президента с Бойко Борисов и Михаил Миков, че ще искат поправка в Изборния кодекс, с която броят на членовете на ЦИК да се увеличи с една бройка и тя да бъде дадена на ДПС. Във вторник обаче Местан каза, че няма да внасят такава поправка, защото БСП не са готови на това. ГЕРБ също няма да правят такова предложение.

 

"Оттам нататък всяка една от другите партии трябва да си направи извода", коментира Цонев, без да конкретизира.

 

"Отстъпката на ДПС не е проява на слабост. Вие знаете, че ДПС не проявява слабост когато е нужно. Отстъпката на ДПС е знак към останалите политически партии, че ние търсим
диалога. В никакъв случай няма да позволим някой да прави предизборната си кампания на гърба на ДПС", каза Цонев.

 

Няма как отношенията на ДПС с ГЕРБ да се затоплят


”А отношенията ни с ГЕРБ няма да се затоплят, няма такъв начин това да се случи. При всички случаи отношенията ни са принципни. ГЕРБ направи много лоши неща за България, неглижира институциите, опита да разбие модела на демокрацията, не може да има затопляне с партия ГЕРБ", каза зам.-председателят на ДПС. Според него "Бойко Борисов е хитрец”. Така Цонев оцени позицията на лидера на ГЕРБ след ”кафето в Кърджали” и отстъпването на едно място в ЦИК от страна на ДПС.

”Това са евтини популистки номера. Виждате ли: ”Аз благодаря”. Едновременно с това поведението на ГЕРБ продължава да бъде арогантно на моменти и неконструктивно. Продължават опитите в задкулисието да се ръководят и протести, и други действия, не може да има никакво разбирателство между ДПС и партията на Борисов и Цветанов", каза Цонев пред БНТ.

 

Р. Бъчварова: Жестът на ДПС е към БСП – извадиха авторите на закона от конфуз


Зам.-председателят на ГЕРБ Румяна Бъчварова също отрече да има "някаква съществена промяна" в политическата конфигурация след като Лютви Местан и Бойко Борисов показното пиха кафе в Кърджали.

 

Според нея с последния си ход за ЦИК ДПС са направили "трезва оценка на ситуацията, в която беше попаднал парламентът" с това "недоразумение между указа на президента и вота в парламента".

 

"Това, което предложи г-н Местан, на практика е възможност да се излезе от тази ситуация и аз бих казала, че в по-голяма степен прави услуга на БСП, защото така вади авторите на новия Изборен кодекс от нелепата ситуация да променят закона буквално часове след като са го приели", разясни Румена Бъчварова пред БНР.

 

Според нея "очевидно формулата, по която се създава ЦИК и ръководството на ЦИК, не е била добре обмислена и за да не се превърне това в политическа и институционална криза или колизия, такова решение е проява на разум според мен и на политическа зрялост".

 

Бъчварова каза, че жестът на ДПС за ЦИК не е пряко е свързан с промяна в отношението към ГЕРБ. "По-скоро това е жест към БСП... Благата вест (по израза на Местан -бел.ред.) е в това, че се излиза от нелепата ситуация, в която бяхме попаднали... Не трябва да се чете този жест като някаква първа стъпка към преструктуриране на политически отношения в парламента и е тъжно, че едно такова нормално действие на практика се тълкува като изключително събитие. То ни дава основание да си мислим колко далеч сме стигнали в крайностите на противопоставянето", заключи зам.-председателят на ГЕРБ.

Според Румяна Бъчварова противоречията в коалицията БСП -ДПС "се усещат много отдавна", но "не трябва да се драматизират". Тя обаче не се ангажира доколко тези противоречия могат да променят цялостната ситуация. "Но е факт, че има едно желание за
отстояване на личната позиция напук на останалите от страна на БСП и тя не води до добри резултати", според оценката на Бъчварова.

 

Запитана ще има ли реванш за ДПС след като жертва мястото си в ЦИК, тя каза, че "може да има някакъв реванш, ако се промени законът, което все повече ми се струва, че е малко вероятно".

 

Румяна Бъчварова обясни и защо, според нея, не е толкова важно дали ДПС има 2 или 3 места в ЦИК, а е важно ГЕРБ да имат 7.

 

"За работата на ЦИК е много важно ГЕРБ да получи полагащите се мандати не за друго, а защото по този начин се възстановява картината в парламента и има възможност със своите
шест позиции да бъде коректив на решенията в ЦИК. Иначе оставаме в една ситуация, в която ръководството на комисията, доминирано от БСП, може да приема решения, на които да няма коректив. В този смисъл дали ДПС ще има два или три мандата няма такова
голямо значение, колкото това ГЕРБ да има повече мандати и да има тази квота, която може да спира решения", поясни тя.

 

Отказът на ДПС от място в ЦИК съответства на указа на президента

 

Бъчварова коментира, че отказът на ДПС от трети човек в ЦИК всъщност е признание за пропуските в Изборния кодекс и за това, че "той е правен с мисълта да елиминира ГЕРБ от вземането на решенията, свързани с изборите".

 

"На практика това, което в момента се установява с отказа на ДПС, съответства на решението в указа на президента", подчерта тя.

Румяна Бъчварова увери, че "това, което се случи в Кърджали (кафето между Борисов и Местан-бел.ред.), и последващото предложение и изявление на г-н Местан е едно решение, свързано с конкретен казус. Политическите отношения са по-дълъг процес при всички случаи и всеки, който го тълкува по този начин, мисля, че спекулира. Но такава е средата в крайна сметка. Не може да отричаме, че толкова са усложнени и нагнетени отношенията, че дават храна за такива спекулации".

Споделяне

Още по темата

Още от България