Левицата дава Цецка Цачева на етичната комисия заради "системни нарушения"

Левицата дава Цецка Цачева на етичната комисия заради "системни нарушения"

БСП внася искане парламентарната комисия по етика да разгледа поведението на председателя на Народното събрание Цецка Цачева заради "системно нарушаване на парламентарния правилник и конституцията". Това обяви в сряда в началото на пленарното заседание депутатът от левицата Петър Курумбашев, като посочи, че Цачева многократно е "отнемала правото на народните представители от левицата на достъп до отговори на министри по време на контрола".

"Измина една година от работата на Народното събрание. Една година е време за оценка както на правителството, така и на парламента, и на дейността на председателя на парламента", каза Курумбашев и даде статистика за спрените въпроси на левицата. Отправени са били 25 питания от червените депутати към премиера Бойко Борисов, като 14 от тях са били отклонени. Към министрите пък въпросите са били 400, а 58 от тях са били отклонени от Цачева.

По думите на Курумбашев има и "два груби гафа" в дейността на председателя на НС. "Единият е едновременното приемане на един закон на първо и второ четене, който е върнат от Конституционния съд. Вторият гаф е с т. нар. "наркопоправка", заяви депутатът от левицата.

"Двама колеги поемат отговорността си, но пряк контрол и отговорност върху Държавен вестник има председателят на Народното събрание", допълни той по повод скандала с публикуването в ДВ на лобистката поправка, която либерализираше режима на скрита реклама на наркотици. Заради него оставка от ръководството на две комисии подадоха двама представители на ГЕРБ. В сряда Светлин Танчев и Пламен Цеков с решение на НС бяха махнати от шефските места в комисията по европейски въпроси и здравната комисия.

Според Курумбашев "41-то НС ще се отличи с допускане на груб, вулгарен, циничен език в тази зала".

Той допълни и че Цачева упражнява "двоен морал" спрямо депутатите от опозицията. По думите му тя следи стриктно дали опозицията спазва парламентарното време и прави забележки за езика, но "кюфтаците" на Искра Фидосова останали без последствия.

"Съществува назидателен и менторски тон от рода на "седнете си на мястото, г-н Миков, помнете си мисълта, когато излизате на трибуната", посочи още Курумбашев.

Той смята, че Цачева имала "откровено партийно поведение". "Тук е свято място, няма място за фатмашки порядки", смята Курумбашев.

Друга причина за искането етичната комисия да разгледа поведението на Цачева е допусканата манипулация с кворум, която се правела.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?