Левицата дава Закона за академичния състав на Конституционния съд

Коалиция за България има готовност да внесе Закона за развитието на академичния състав в Конституционния съд, ако мнозинството се придържа към сегашния му вариант. Това стана ясно във вторник на среща на депутати от БСП и представители на сдружението на младите учени “Когито“. Според Михаил Миков близо 20 текста от закона противоречат на конституцията и на европейски актове, по които България е страна.

Депутатът от левицата Валентина Богданова посочи, че законът няма да сработи във вида, в който е приет. От Коалиция за България смятат, че текстовете не гарантират качеството на науката в страната и академичното развитие на младите хора. ”Безобразие е контролните функции по този закон да се вменяват само на министъра на образованието”, заяви Богданова. Тя обясни, че на практика министърът ще разполага с научната кариера на всеки един български учен.

Депутатите от Коалиция за България са скептични за шансовете законът да бъде преразгледан заради ветото на президента. "Нямам илюзии, че аргументите ще надделеят над парламентарния инат", коментира Андрей Пантев. По думите му това е закон на “некадърници, мързеливци и комплексари“. Пантев настоя, че в сфери като науката и образованието да се държи на традициите, не означава ретроградност.

Бившият зам.-министър на образованието от БСП Ваня Добрева изрази безпокойство от намерението на управляващите да намалят издръжката на БАН с още 10%.

На срещата младите учени настояха законът да предвижда ясни критерии за степените и званията, както и безпристрастно жури. "Нужни са минимални европейски изисквания за степените и званията, гаранция, че всеки кадър ще струва нещо" коментира председателят на сдружението Стилян Георгиев.

Димитър Тонев от БАН пък изрази опасението си, че академията върви към закриване. “Ако още веднъж бюджетът ѝ бъде орязан, ще трябва да я затворим. Положението е трагично”, предупреди той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?