Левицата е за директно разплащане с бизнеса, не чрез Банката за развитие

Левицата е за директно разплащане с бизнеса, не чрез Банката за развитие

Директно разплащане на дължимите от държавата 660 млн. лв. на бизнеса, а не чрез Българската банка за развитие (ББР), намаляване на акциза на цигарите от 76 на 65 евро за 1000 къса, повишаване на пенсиите с 3%, въвеждане на нов вид семейна помощ и поемане от страна на държавата на таксата за детска градина или ясла на безработни родители и пр.

Това са част от предложенията на БСП за актуализацията на бюджета, които бяха представени в понеделник в централата на партията на "Позитано“20. "Пакетът“ от мерки на левицата е насочен предимно към социалната и здравната сфера и борбата с контрабандата.

За изплащането на 660-те млн. лв. за бизнеса БСП предлага средствата да дойдат от т. нар. "личен резерв“ на министър-председателя, който е записан в Закона за държавния бюджет и в него има над 1 млрд. лв. "Парите трябва отидат директно към фирмите от министерствата или агенциите, а не от Банката за развитие, която си взима своята комисиона“, коментира депутатът Корнелия Нинова.

По думите ѝ мерките на левицата са насочени и към повишаване на събираемостта на акциза на цигарите и така в хазната могат да влязат 250 млн. лв.

Относно вдигането на пенсиите с 3% от левицата коментираха, че това ще струва не повече от 106 млн. лв. БСП настоява в актуализацията на бюджета да се предвидят 100 млн. лв. за активни мерки на пазара на труда.

Друго предложение, което да залегне в актуализацията на бюджета, е вдигане на осигурителната вноска за фонд "Безработица“ с 1 процент, което щяло да доведе до приход от 85 млн. лв. От левицата настояват и за увеличаване на максималния осигурителен доход от 2000 на 2400 лв.

На въпрос на Mediapool на кои от предложенията си държат да бъдат подкрепени от управляващите и при какви условия ще дадат гласа си за актуализацията на второ четене, Станишев отговори, че "гласуването по бюджета не е пазарлък на дребно“.

"Ние държим на всички наши предложения. Виждаме реален резерв в увеличението на приходите“, каза той. И отново призова с другите парламентарни сили да се направят консултации за бюджета за 2011 г.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?