Левицата готова да се отметне от плоския данък, който тя въведе

БСП изостави подкрепата си за плоския данък, който бе въведен преди две години от правителството на тройната коалиция, доминирана от социалистите. На семинар на ръководството на партията и на парламентарната група на Коалиция за България в неделя, левицата предложи фактическата отмяна на данъка, като се въведе необлагаем минимум от 240 лева, колкото е минималната работна заплата или вдигането ѝ на 280 лева. Това предложение ще влезе в пакета законодателни промени, които групата на социалистите ще изготви и внесе в парламента.

Според БСП в период на криза плоският данък не е най-подходящият начин на облагане на най-ниските доходи.

Тя предлага още данък наследство да се дължи за имоти над 500 хил. лв.

БСП се обяви и срещу снижаването на осигурителната тежест с 2 пункта, каквато е идеята на ГЕРБ, и се закани да се противопостави на вдигането на пенсионната възраст още от следващата година, което, според нея не било подходящо в период на криза. Увеличаването на възрастта за пенсиониране е сред идеите на социалното министерство в правителството на Борисов. Тя бе лансирана в публичното пространство, за да се види как ще бъде възприета от обществото, но към момента не е облечена в конкретни параметри.

В замяна на това като антикризисна мярка БСП ще поиска да се увеличи таванът на пенсиите, да се увеличи и периодът на работа на половин ден до 12 месеца от сегашните 6 месеца.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?