Левицата готова да върне семейното облагане

Изненадващо в петък левицата направи завой и обяви, че е възможно догодина да се приложи отново форма на семейното подоходно облагане. Това стана след среща на депутати от Коалиция за България с представители на двата синдиката – КТ “Подкрепа” и КНСБ.

Така преди да бъде приета промяната в Закона за облагането на доходите на физическите лица през 2008 г., която въвежда широко прогласената система на плоския данък със ставка от 10% за всички доходи, независимо от размера им, тя започна да обраства с предложения, които ще компрометират принципа на това облагане.

Левицата има намерение да подкрепи запазването на семейното подоходно облагане, за да не бъдат ощетени родителите, чийто доход не позволява да получават детски надбавки всеки месец, каза след срещата със синдикатите Румен Овчаров, който е председател на бюджетната комисия. Според него планираното увеличение на детските надбавки на 30 лева за дете от догодина не компенсира отпадането на семейното подоходно облагане, което действа в момента.  

Според замисъла, обсъден със синдикатите по тяхно искане, домакинствата, чиито доход на човек е над 220 лева, ще имат право на семейно подоходно облагане.

Въпросът е поставен за обсъждане от синдикатите и на другите партньори от управляващата коалиция. Пред Дарик радио председателят на социалната комисия д-р Хасан Адемов от ДПС не се ангажира с позиция, но не отрече, че идеята се дискутира.

По думите на зам.-председателя на КНСБ Пламен Димитров, управляващата коалиция ще подкрепи виждането на синдикатите за запазване на семейното подоходно облагане.

Първоначалният вариант на облагането с плосък данък предвиждаше той да има ставка от 10% за всички доходи без необлагаем минимум и без признаване на присъщи разходи. Премахва се и семейното облагане. В проекта, внесен в парламента, са добавени присъщи разходи в размер 40 и 25% според вида на договора, по който са получени доходите.

Дясната опозиция предлага да се върне необлагаемият минимум, за което ще настояват при приемането на бюджета в пленарната зала. НДСВ също е склонна да ги подкрепи.

Така с добавките класическият пропорционален (плосък) данък ще се усложни и ще се опорочи основният му принцип – лесното и опростено администриране.

Още при анонсирането на идеята за въвеждането му бе подета мощна кампания срещу него с тезата, че този данък ощетява хората с ниски доходи, които със сега действащата прогресивна скала и необлагаем минимум плащат по-малък доходен данък. Заради това обаче в проекта е заложено еднократно компенсиране на ниските доходи.  

На срещата на левицата със синдикатите е било констатирано и единодушие за запазване на сега действащото съотношение в осигурителните вноски 65:35. Предложението, внесено в парламента, е съотношението на плащанията работодател към работник да стане 60:40. От Коалиция за България са склонни да го приемат, ако законодателно се приеме, че това е последната промяна.

Споделяне

Още от Бизнес