Левицата и десните на противоположни позиции за оставката

Левицата и десните на противоположни позиции за оставката

Оставката на здравния министър Анна-Мария Борисова постави на коренно противоположни позиции представителите на управляващите, на подкрепящата ги десница и на опозицията. Слухът за хвърлена оставка витаеше из кулоарите на парламента от рано сутринта в сряда и затова повечето депутати не бяха изненадани, когато тя стана факт.

Пред журналисти лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров изрази удовлетворение, че премиерът Борисов е приел да освободи министъра, като в същото време подчерта, че това "обезсмисля“ готвения от БСП и ДПС вот на недоверие към правителството, мотивът за който е кризата в здравеопазването.

Янаки Стоилов от левицата обаче контрира, че "оставката няма да реши“ проблемите в сферата и повтори тезата на лидера на партията Сергей Станишев отпреди ден, че вотът е срещу кабинета, а не само срещу Борисова и е за цялостната му политика в здравната система.

В същото време представители на опозицията признаха, че най-вероятно мотивите за вота, който се очаква да бъде внесен до този петък, ще бъдат пренаписвани при така стеклите се обстоятелства.

Депутатите от ГЕРБ не бяха особено словоохотливи и някои от тях показаха лека изненада. Те признаха, че Борисова не се е справила със задачите си като министър и обясниха, че късно във вторник на заседание на партийното ръководство предложената от Борисова стратегия за реформи в здравната система е била отхвърлена, но нейната оставка не е била обсъждана.

Сините: Борисов да намери час по-скоро нов и добър екип за министерството

Като определи подадената от Борисова оставка като "добър знак“ и "силен ход“, лидерът на СДС Мартин Димитров коментира, че "премиерът явно вижда проблемите в здравеопазването, които ние категорично посочихме“.

По думите му този ход обезсмисля вота на недоверие.

Димитров каза още, че сините остават на позицията си за оттегляне и на шефа на здравната каса Нели Нешева и на зам.-министъра на финансите Владислав Горанов.

Лидерът на СДС отхвърли възможността от коалицията да предложат кандидатура за вакантния вече пост. "Такива предложения се правят само при наличие на коалиционно споразумение“, посочи той.

"Предложението за нов министър трябва да дойде от премиера Бойко Борисов и от правителството, но кандидатът трябва предварително да разкаже и покаже писмено

своята визия за решаването на много тежките проблеми в здравеопазването", смята Димитров.

Според него бъдещият министър трябва да бъде "решителен" човек, който "да не бъде подбиран по улици и кръстовища". Така той припомни казаното от премиера при назначаването на Борисова, че я открил на кръстовището за Велико Търново.

На въпрос на Mediapool дали ГЕРБ има потенциал да излъчи такъв човек и силен екип за здравното министерство, Димитров отговори, че "хората са избрали ГЕРБ“ и отговорността е изцяло тяхна.

Опозицията: Основанията за вот на недоверие не отпадат

Народни представители от БСП и ДПС обаче коментираха, че с махането на Борисова проблемите няма да бъдат решени с "магическа пръчка“ и основанията за вот на недоверие не отпадат. Депутатът от БСП Янаки Стоилов коментира пред репортери в НС, че вотът на недоверие е срещу правителството заради цялостната му политика в сферата на здравеопазването.

"Отговорността не е само на здравния министър, но и на премиера, на финансовия министър и на правителството като цяло заради действията, които не е извършило”, допълни той.

Според него, ако някой се ангажира да заеме поста на здравен министър, трябва да е в състояние да предложи политика, която е различна от досегашната. "ГЕРБ не показва потенциал да предложи друга по-добра здравна политика“, допълни той.

В БСП смятат още, че оставката на Борисова е само временен отдушник за управляващите, както и че реакцията им показва, че "критиките на опозицията са основателни“.

"Опасявам се, че хора ще бъдат сменяни, без да се подобри нещо в здравеопазването“, заключи Стоилов.

ГЕРБ призна: Заради Борисова здравната реформа зациклила

Лаконично председателят на парламентарната здравна комисия Десислава Атанасова (ГЕРБ, коментира, че Борисова "не се е справила със здравната реформа, която е зациклила“.

"Считам, че още в началото, когато някой заема пост - дали в Министерския съвет или като депутат, той носи своята отговорност и знае, че ако не се справя, трябва да подаде оставка. Това се случи, факт е“, констатира Атанасова.

И уточни, че в ПГ на ГЕРБ все още не са обсъждали в какво се е справила и къде се е провалила Анна-Мария Борисова. По думите ѝ решението за оставката ѝ наистина било взето тази сутрин.

Атанасова смята, че овакантяването на министерския пост, което се случва в рамките на една година за втори път, няма да забави още повече реформата в сектора.

"Реформата е въпрос на политическа воля“, каза тя и не пожела коментар дали са обсъждани имена за приемници на Борисова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?