Левицата иска изслушване на министрите Паси и Свинаров за изпращането на администратори в Ирак

Парламентарната група на левицата ще внесе искане за изслушване на министрите на външните работи и на отбраната Соломон Паси и Николай Свинаров в четвъртък на заседанието на парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност. Искането е във връзка с посещението в Ирак на българска делегация, водена от министър Паси, както и за изявлението на министър Свинаров за готовност България да участва с цивилни лица в гражданското управление на Кербала.

Това каза днес на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на БСП говорителят на партията Ангел Найденов, цитиран от БТА.

Според министъра на отбраната Николай Свинаров би било добре България да изпрати и цивилен екип в Ирак, защото това би увеличило възможностите ѝ да се включи в икономическото възстановяване на Ирак. Външният министър Соломон Паси обаче бе категоричен, че засега няма отправено искане към страната ни да се включи в административното управление на Кербала.

Предварителната позиция на БСП е за неприемане на разширяването на участието на България в цивилното управление на Кербала, каза днес Найденов. БСП ще формира окончателната си политическа позиция след изслушванията на министрите, добави той.

Причината за предварителната позиция е, че с евентуално включване на България в цивилното управление на града се променя коренно статутът на участието на страната ни в Ирак, посочи говорителят на БСП. Липсват правила, ясен мандат или срокове за това участие, което според БСП трябва да бъде разписано в нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН, определяща мандата на многонационалните сили и правилата за осъществяване на цивилното управление, каза още той.

Политическият и административен вакуум в управлението на Кербала не бива да бъде отнасян като отговорност към участието на България в тази фаза на операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак, смятат от БСП.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?