Левицата избира между шестима за членове на комисията по досиетата

Освен известните вече три имена – Христо Марински, Георги Георгиев и Драгомир Драганов, в БСП обсъждат поне още три кандидатури за комисията, която ще разсекретява досиетата на бившата Държавна сигурност (ДС). Това обяви в понеделник пред Mediapool говорителят на партията Ангел Найденов след Изпълнителното бюро (ИБ). Заседанието бе проведено на високопланинската база Белмекен, където в събота депутати, министри и премиер, се събраха на семинар.

Найденов отказа да разкрие обсъжданите имената с мотива, че първо трябва да се представят на заседанието на парламентарната група на Коалиция за България във вторник. “След като се определят окончателно кандидатите, в сряда ще огласим предложенията си”, обясни говорителят на левицата. По думите представените на ИБ имена не били свързани със системата на МВР. “Те са хора, за които сме убедени, че се ползват с достатъчно обществен престиж”, коментира Найденов. Някои от кандидатите обаче не били информирани, че са номинирани.  

Миналата седмица депутати от мнозинството обявиха пред Mediapool, че ръководството на БСП вече има предвид няколко кандидати, които да представляват социалистите в комисията. Едното е на бившия член на предишната комисия по досиетата Христо Марински, който е служител по сигурността на информацията в президентството. Твърди се, че Георги Първанов лобирал лично Марински да оглави новата комисия за разсекретяване на архивите.

В БСП имали предвид още номинацията на Георги Георгиев, бивш зам.-министър на регионалното развитие от правителството Сакскобургготски, и на историка проф. Драгомир Драганов.

Според приетия в края на миналата година закон за досиетата членовете на новия орган, който ще се избере от Народното събрание, трябва да бъдат проверени от Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), като имената им се подават от вътрешната парламентарна комисия. Проверката цели да се види дали кандидатите не са били свързани с бившата ДС.

Срокът за формирането на комисията изтече на 22 януари, а забавянето ѝ дойде защото БСП не бе готова със своите предложения за членове. Протакането идва и от факта, че левицата все още не се е договорила с коалиционните се партньори – НДСВ и ДПС по колко членове да имат трите формации. 

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?