Левицата избра само една преференция за местния вот

Избирателите да имат право на една преференция при гласуването на листите за общински съветници на местните избори наесен. Това предлага да бъде записано в промените в закона за местните избори левицата, съобщи след края на заседанието на парламентарната група на Коалиция за България говорителят ѝ Ангел Найденов.

Депутатите от групата са се отказала от идеята да има и втора преференция, като е останала само една. За да бъде преместен напред, предпочитаният в листата кандидат трябва да е събрал най-малко толкова гласове, колкото са необходими за едни мандат в дадената община, предлагат от левицата.

За независимите кандидати ще е в сила същото правило – избирателната бариера е равна на броя гласове за един мандат в съответната община.

Така за първи път на местни избори се предлага да се приложи принципът на преференциалното гласуване, който в България бе експериментиран на изборите за евродепутати. Там обаче минималният процент за действието на преференцията бе еднакъв за цялата страна.

Депутатите предлагат също така да се въведе изборност на кметовете на райони в големите градове, както и на кметовете на населени места с над 100 жители, като досега бариерата бе 250 жители.

Левицата смекчи първоначалното си предложение за прилагане на принципа на уседналост, като вместо една година, от кандидатите за изборна длъжност или избирателите трябва да са пребивавали по постоянен или настоящ адрес в страната най-малкото 10 месеца преди деня на изборите.

На заседанието си във вторник депутатите от Коалиция за България са решили да подкрепят облекчаването на преминаването на сръбско-българската и македоно-българската граница на жителите на крайграничните райони. Те няма да вадят визи за кратки гостувания в двете съседни страни, а ще могат да пътуват само с международните си паспорти и с пропуск, удостоверяващ, че постоянно живеят в трийсеткилометровата гранична зона.

Споделяне

Още от България