Левицата обеща да се вслушва в синдикатите за промени в Кодекса на труда

Корнелия Нинова

Управляващата партия "послуша" Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и обеща вече да се съобразява с исканията ѝ при внасянето на промени в Кодекса на труда. Обсъждането на промените скара бизнеса и синдикатите и за малко да провали тристранния съвет.

Депутатът от БСП и председател на социалната комисия в парламента Корнелия Нинова съобщи по Нова ТВ във вторник, че парламентарната група е решила да оттегли законопроекта на депутата Милко Багдасаров (БСП), който предлага навършилите пенсионна възраст служители да бъдат уволнявани, ако са на държавна работа, за да освобождават място за младите безработни.

Нинова заяви, че няма да се вземе предвид и предложението, което даде колегата ѝ Георги Мърков (Коалиция за България) от трибуната на Народното събрание. Неговата идея бе и частните фирми да се задължат да връщат на работа бившите депутати до 15 дни, след като е изтекъл мандатът им.

На практика за обсъждане в парламента остават два проекта за промени в Кодекса на труда, след като за няколко седмици се бяха събрали три депутатски и един министерски законопроект, както и списъци с предложения от различни работодателски организации.

Сред препоръките на бизнеса бе да се отнеме 40-дневният платен отпуск на жените за двете години, през които са били по майчинство, което възмути синдикатите. Нинова увери, че тази и другите идеи на бизнеса въобще не са законодателен факт и дори не поиска да ги коментира.

КНСБ подкрепи само проекта, който "Атака" внесе в парламента, и обяви предложенията на бизнеса за скандални. В същото време предложенията на БСП синдикалният лидер Пламен Димитров разтълкува като опит за задкулисна диктовка от страна отново на работодателските организации, защото в писмото си до Министерския съвет от началото на февруари Българската стопанска камара бе препоръчала правото, за което Милко Багдасаров настоява, да се даде на работодателите не само от публичния, но и от частния сектор.

Бизнесът на свой ред се усъмни, че проектозаконът на социалното министерство, който урежда регламента за платените стажове, е всъщност по идея на КНСБ, която само играе роля на онеправдан синдикат. Този проект вече мина на първо четене в парламента и според Нинова най-вероятно ще бъде приет и на второ през следващата седмица.

Споделяне

Още от Бизнес