Левицата обмисля вот на недоверие

БСП сериозно обмисля внасянето на вот на недоверие срещу правителството заради ескалацията на престъпността в страната, съобщи говорителят на партията Ангел Найденов. Позицията на изпълнителното бюро на ВС на БСП е, че едва ли след дебатите за престъпността в петък, ще се стигне до ефективни и адекватни мерки за противодействие срещу престъпността.

Днес следобед Изпълнителното бюро на социалистическата партия се събира на "Позитано"20, за да вземе окончателното си решение.

Не изключвам възможността ПГ на КБ да поиска вот на недоверие на правителството във връзка със ситуацията на нивото на престъпността в страната, заяви и лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той каза, че неговата партия винаги е държала на това престъпниците да са в затвора, а хората да са спокойни. Затова и досега БСП проявявала търпимост към службите и МВР, но от досегашната им работа не се виждал резултат. Не се виждала и воля от страна на правителството да се разрешат необходимите проблеми, за да може властта да се справи със ситуацията с престъпността.

Левицата очаква утрешният доклад на министър Георги Петканов да е сериозен, да показва мерки за справяне със ситуацията. Станишев бе категоричен, че ако не се види воля и нужното професионално отношение за справяне с проблемите, Коалиция за България ще поиска вот на недоверие. Той обаче направи уговорка, че след доклад на Петканов ще има много по-голяма яснота за това дали левицата ще предприеме такъв ход.

Румен Овчаров заяви, че се обмисля вотът на недоверие да се обсъди и с други политически сили.

Според депутат от Коалиция за България Младен Червеняков, който е от т.нар. генералско движение в БСП, оставките не са решение на проблема с престъпността. Трябва да се обмисли много добре ролята на професионалното ръководство на МВР и то да бъде засилено, каза Червеняков по-рано днес по БНТ.

По думите му не може и не е работа на главния секретар да присъства лично при първоначалните оперативно-издирвателни действия след тежко престъпление. В професионалното ръководство трябва да има и други хора, които да носят точна отговорност за определени действия, коментира още социалистът. Най-важната от мерките за борба с престъпността, която МВР трябва да предприеме, е изграждане на цялостна система за контрол и превенция на престъпността в това число и като частен проблем - реформа в МВР и специалните служби, каза Червеняков.

Според Червеняков трябва да се обмисли дали контраразузнаването има място в системата на МВР. Дебатът за мястото на разузнаването и контраразузнаването е изискване и на партньорите ни от НАТО, аргументира се Червеняков.

В много страни разузнаването и контраразузнаването съществуват като отделни агенции, които работят на два принципа - принципа на разделност и принципа на сътрудничество, посочи той.

Подобни идеи за реформа на специалните служби имат и в НДСВ, но дебатът за това как ще се реорганизират службите все още се води на експертно ниво.

Споделяне

Още от България