Левицата обвини ДСБ и НДСВ в пазарлък за данъчните закони и досиетата

НДВС харчи средства предизборно за сухи чешми и алеи за общуване в малки села, където има само старци, алармираха от левицата, която има традиционно влияние именно в този вид населени места с този вид електорат.

Близо 30 милиона лева са похарчени за редица незавършени или абсурдни проекти в малки населени места из цялата страна, съобщи Емилия Масларова, депутат от старозагорската листа на левицата. Същевременно политическото ръководство на НДСВ притискало кметовете да додават за реализирането на малките проекти от общинския бюджет, което било непосилно за тях.

10 хиляди лева били отпуснати за изграждането на Алея на общуването в благоевградското село Мусомище, където имало едва 300 жители. Явно безкрайно е необходима такава алея, за да могат да се срещат там бабите и дядовците, коментира Масларова и даде друг пример - с мост на трудолюбието в село Първомай, който излизал 9984 лв.

В село Връв пък 8 хиляди лева били фиксирани за построяването на пазар, който все още не е изграден, но Симеон Сакскобургготски имал снимка на мястото на бъдещия пазар.

Огнище на божествен огън предвижда проект в Сандански, по който са заделени 9932 лева, но не било ясно кого ще грее.

8 хиляди лева пък били предвидени за чешма, която обаче била изградена, но суха. Проектът бил предпочетен, защото ставало дума за екологичен обект.

В село Кутово, по проект "Живей и черпи енергия от растенията" хората от селото не знаели от къде се вземат растенията.

8717 лева са предназначени и за проект "Спортувайте за здраве" в село Раковица.

В Кърджали били заделени 360 хиляди лева за подобни проекти, като 150 хиляди са усвоени от координатора на НДСВ, каза още Масларова.

Тя уточни, че тези проекти не са към министерството по регионалното развитие и благоустройство, а към НДСВ.

Където не достигали парите, от централата карали общината да добави от своя бюджет. За такъв пример Масларова посочи случай в село Викарово. Там изпълнението на проекта "Жажда за вяра" щял да глътне 11 500 лева, като 10 -те идвали централно, а общината трябва да осигури останалите 1500.

НДСВ е дало ход на втори транш от т.нар. "малки демонстрационни проекти" в населени места над 250 хиляди жители, писа междувременно столичен вестник.

В началото на месеца Политическият съвет на партията е взел решение да предложи на министерски съвет да отдели още 10 млн. лева от бюджетния излишък. МС вече е гласувал транша и в момента тече срокът, в който проектите трябва да се предадат на областните управители, заявява зам. шефът на ПГ на НДСВ Борислав Великов пред "Монитор".

Стартът на "малките демонстрационни проекти" бе даден през лятото, когато Министерство на регионалното развитие представи инициативата като План 2004. Още тогава избухна скандал - БСП алармира, че военният министър Николай Свинаров в качеството си на зам.шеф на НДСВ е изпратил писма да зам.областните управители, с които ги приканва да събират проекти и да ги изпращат в партийната централа за одобрение.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?