По организацията на референдума

Левицата обжалва решението на ЦИК за районните избирателни комисии

Комисията: Не може да се атакуват протоколни решения

Снимка: БГНЕС

Дни след като Централната избирателна комисия реши, че районните избирателни комисии (РИК) за провеждането на референдума през януари ще се назначават само за допитването и ще са на практика нови, от левицата обжалваха това пред Върховния административен съд. Това съобщи народният представител от БСП Мая Манолова пред Mediapool.

Миналия четвъртък след едномесечно чудене изборните специалисти измислиха тълкуване на проблемния за тях чл. 7, ал 1. на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, който гласи, че "районните избирателни комисии за произвеждане на избори за народни представители изпълняват функциите по организирането на национален референдум на територията на избирателните райони".

Това изискване създаде проблем за изборните специалисти, тъй като сегашният състав на ЦИК до момента не е организирал парламентарни избори и не е назначавал РИК.

Предходната Централна избирателна комисия пък е сформирала РИК по вече недействащия Закон за избор на народни представители. Чисто политическият въпрос е, че в районните комисии, назначени за парламентарните избори през 2009 г., доминират БСП, ДПС и НДСВ. Очевидно е, че това няма как да остане непроменено за провеждането на референдума. Освен това съставите на РИК, провели изборите за НС през 2009 година, са разпуснати веднага след вота.

В крайна сметка ЦИК реши, според предварителната си нагласа – районните избирателни комисии да се назначават за референдума и да бъдат с нов състав, а не да има "възкръсване" на комисиите, които провеждаха вота за парламент на предходните изборите.

БСП праща решението във ВАС

Това тълкувание на закона за референдумите обаче, според БСП, трябва да падне пред Върховния административен съд.

"Очевидно законодателят е имал предвид, че референдумите ще се произвеждат от тези РИК, които са произвели предшестващите избори за народни представители. Ако се тълкува граматически текста, е видно, че става дума за вече назначавани и функционирали РИК", пише в жалбата на БСП.

"Допълнителни доводи за това, че става дума за РИК, произвели изборите за народни представители, се извеждат от обстоятелството, че за разлика от начина на назначаване на секционните избирателни комисии за произвеждане на референдум, за които в закона за референдумите има предвидена процедура по провеждане на преговори и назначаването им, за формирането на съставите на РИК в закона за референдумите не се предвижда ред за назначаване на РИК. Това е така именно защото се касае за вече назначавани и произвеждали избори РИК", твърдят от БСП.

Според социалистите също няма как да бъдат определени и мандатите в различните избирателни райони, тъй като вотът е след девет месеца. По този начин няма как да се изчислят и точните бройки на членовете в районните комисии.

Народният представител от БСП Мая Манолова коментира пред Mediapool, че това е поредният опит от страна на ГЕРБ да опорочат референдума. "Първо промениха въпроса, а сега чрез ЦИК искат да нарушат и закона", обясни Манолова.

Решението на ЦИК било "протоколно", не подлежи на обжалване

От ЦИК обясниха пред Mediapool, че решението за назначаване на районните избирателни комисии е взето "протоколно" и то не подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

"Това са решения, които не са с номер, и не се качват на сайта, но все пак трябва да ги вземем, защото сме колективен орган. Тези решения са технически най-често и не подлежат на обжалване", обясниха от комисията пред Mediapool.

От комисията твърдят, че това са гласувания, които нямат отношение към тълкуването на закона. Решението за назначаване на РИК с напълно нов състав, и то само за провеждането на референдум обаче е "твърде политическо", както го нарекоха членове на комисията.

Затова било възможно "после да се гласува отново" и да не бъде протоколно. В момента обаче от ЦИК са категорично, че са блокирали пътя за обжалването.

Споделяне

Още по темата

Още от България