Левицата оспори промените в избирателния закон

БСП оспори основни моменти от промените в закона за избиране на народни представители и същевременно обяви, че ако текстовете не се приемат от парламента до дни, може да се наложи изборите да бъдат отложени след вече обявената дата 25 юни.

След заседание на Изпълнителното бюро на партията във вторник лидерът на социалистите Сергей Станишев подчерта, че предложеният от НДСВ общ проект за промени, обединил идеите на управляващите, на БСП и на СДС, е изпълнен с вътрешни противоречия и антиконституционни текстове.

Коалиция за България се обяви против въвеждането на депозит за участие на партии в изборите и против натоварването на ЦИК с функции на съдебен орган при определяне на законността на изборните документи.

Юристът и червен депутат Михаил Миков напомни, че през 2001 г. Конституционният съд се произнесе, че изборите са отговорност на държавата и не трябва да се иска от партиите да покриват разходите по тях. Според него на това решение на КС противоречи изискването в проектозакона партиите да заплащат такса за участие в изборите от 50 000 лв. Вместо депозит Миков предложи нефункциониращите партии да се пресеят с изискване редовно да са внасяли отчетите си в Сметната палата. Като компромисен вариант левицата ще търси минимизирането на предлагания депозит.

Партиите да представят в ЦИК банкова сметка за приходите и разходите си по предизборната кампания, както и удостоверение от Сметната палата за своевременно внесени финансови отчети от датата на регистрацията, но не за повече от последните три години. Това са част от предложенията на Новото време по промените в закона за избор на народни представители.

Нововремци предлагат още съставянето на подвижни избирателни секции за инвалидите, както и избирателите да могат да пренареждат кандидатите в листата, преди да пуснат бюлетината в урната. Размерът на изборния безлихвен депозит за коалициите да е сбор от депозитите на отделните партии в тях, е другото предложение в проекта на нововремци.

БСП определи като парадоксално и предложението всяка партия да внесе при регистрацията си в ЦИК 5 хил. заявления за членство. Нашата коалиция ще трябва да се регистрира с цял микробус с книжа, уточни Михаил Миков. Смешно е да изискваме хората да предоставят своите молби за членство при положение, че може да са станали членове през 1967 г. или 1989 г. например, допълни лидерът Сергей Станишев.

Според левицата, в проекта има стремеж за ограничаване на правомощията на президента. Соцлидерът подчерта, че държавният глава трябва да назначи нова избирателна комисия след консултации с парламентарно представените политически сили.

Не е възможно комисията, която организираше местните избори, да продължи да действа, защото в нея например съществува партия НИЕ, каквато в парламента вече няма, заяви Михаил Миков. По думите му, сред членовете на ЦИКМИ нямало и представители на СДС, а само на ДСБ. Миков предложи при определянето на състава на ЦИК да се вземе предвид или какво е било съотношението на политическите сили в парламента в началото на мандата му, или сегашното положение.

Соцлидерът Сергей Станишев преповтори тезата си, че гласовете от чужбина трябва да се събират на национално ниво и пропорционално да се разпределят във всички избирателни райони, за да не се изкривява местния вот. Заради преливането на гласовете от Европа в Добричкия район през 2001 г., левицата няма депутат там.

По отношение на спорния за управляващите въпрос за вида на бюлетината Миков подчерта, че за БСП въпросът "за" или "против" интегралната бюлетина не е фундаментален. Този проблем трябва да се реши в рамките на управляващото мнозинство, защото забелязваме, че в момента той се използва от тях като разменна монета за други договорки, допълни юристът.

Същевременно, представители на извънпарламентарни партии изпратиха във вторник обръщение до президента и председателя на парламента, с което се обявяват срещу промените в избирателните закони. Документът е подписан от Обединен блок на труда, НДПС, Отечествена партия, Национална коалиция "Да живей България", Движение за национално единство и социална справедливост, Българска социалдемократическа партия, Зелена партия в България, Патриотичен блок "Гранит" и на Либерален съюз.

Организациите се обявяват срещу преименуването на партиите, срещу изискването за кредитен депозит от 50 хил. лв., както и срещу необходимостта при регистрация в ЦИК да предоставят 5 хил. заявления за членство.

Извънпарламентарните сили настояват за въвеждане на интегрална бюлетина и ясен ред за гласуване на хора с двойно гражданство.

Споделяне

Още от България