Левицата остави на ОДС две места в Европарламента

БСП е решила да остави на парламентарната група на ОДС две места за временни представители на България в Европейския парламент (ЕП). Това съобщи за Mediapool депутатът Кристиян Вигенин във вторник след заседанието на ръководството на Коалиция за България.

Миналия петък БСП и ОДС се скараха за квотите на временните евродепутати, които ще представляват страната ни до провеждането на редовни избори, въпреки че преди повече от две седмици на председателски съвет в Народното събрание бе решено сините да запазят досегашните си две места.

Мотивът на левицата бе, че групата на ОДС вече е по-малка след напускането на трима депутати от Демократическата партия, а Коалиция за България е най-голямата парламентарна сила и затова ѝ се полага още едно място. Така евродепутатите на БСП щяха да станат седем.

Във вторник обаче социалистите са ревизирали позицията си. “Ще предложим и на парламентарната си група да оставим второто място на ОДС”, обясни Вигенин, който каза, че най-вероятно в сряда ще бъдат избрани 18-те временни евродепутати.

“Отстояваме позицията си да имаме двама души в Европарламента. Надявам се, че и другите групи ще ни подкрепят при гласуването”, обясни председателят на ПГ на ОДС Петър Стоянов. ОДС предлага за свои представители – Мартин Димитров, който досега бе евронаблюдател, и Филип Димитров.

Коалиция за България ще има шестима евродепутати, НДСВ – четирима, ДПС ще има трима, по един ще бъде избран от ДСБ, “Атака” и БНС.   

Това разпределение ще бъде временно, до провеждането на първите в България избори за евродепутати през май.  

Споделяне

Още от България