Левицата пак атакува Симеон заради Ирак

Левицата внесе парламентарно питане каква е позицията на правителството по кризата в Ирак и Резолюция 1441 седмица след като без гласове "против" Народното събрание одобри решението на кабинета за участие на България във военна операция срещу Ирак във връзка с въпросната резолюция.

Председателят на парламента Огнян Герджиков отговорил на депутатите Сергей Станишев, Ирина Бокова и Ангел Найденов, че питането не се вмества в парламентарния контрол, тъй като по въпроса е имало обсъждане в пленарна зала на 7 февруари и парламентът е приел решение. Тогава всички депутати от левицата гласуваха "въздържал се", тъй като настояваха решението да се обвърже с нова резолюция на ООН, която санкционира удар срещу Ирак. Сходно мнение изказа и президентът Първанов ден преди гласуването в парламента, но така и не е изказвал позицията си нито за режима на Саддам Хюсеин, нито по настоящата криза.

Депутатите от левицата обаче искат да знаят кога, с какво решение преди 6 февруари и въз основа на какви аргументи е приета позиция на България, представляваща основа за действия на правителството и българската дипломация и към какво се стреми България като страна, непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Според тях по време на дискусиите в парламента е станало ясно, че българското правителство от ноември 2002 г. е водило разговори и консултации на различни нива във връзка с участие в евентуална военна операция срещу Ирак. За воденето на такива консултации правителството никога не е отричало и външният министър е обяснявал, че България има решение на парламента още от септември 2001 г., че е съюзник на САЩ и НАТО в борбата срещу тероризма.

Според левицата обаче от ноември досега имало поредица от противоречиви изявления на членове на правителството, което постави под съмнение наличието на ясна и последователна българска позиция. Те атакуват и българския посланик в ООН Стефан Тафров, който "със свои изказвания и позиции дал повод да се мисли, че българското правителство заема една позиция пред българските институции и граждани и друга в Съвета за сигурност на ООН и пред нашите външнополитически пратньори". Самият Симеон Сакскобургготски каза наскоро, че посланикът се е придържал стриктно към позицията на правителството.

Още от България