Левицата планира приемни семейства и за самотни стари хора

Пенсиите им си остават за тяхно ползване, гледачите няма да получават наследствени права

Левицата планира приемни семейства и за самотни стари хора

Експерти на БСП от парламентарната социална комисия са подготвили законопроект за осигуряване на грижи за самотните възрастни хора чрез приемни семейства на принципа на оглеждането на изоставени деца от приемни родители. В момента идеята се обсъжда с пенсионерски клубове и се предвижда да влезе за обсъждане в Народното събрание в края на годината, съобщи в четвъртък депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова пред журналисти в Народното събрание. Тя обясни, че не става въпрос за "осиновяване" на самотните старци, както пише вестник "Труд.

 

Плановете са тази мярка да се приложи от 2015 г., като през цялата следваща година ще се правят разчети за необходимите разходи, които трябва да се направят от държавата, и те ще се заложат в бюджета на Министерството на труда и социалната политика за по-следващата година, обясни Нинова. Така ще се разширят възможностите за социални грижи за възрастните хора и за материално осигуряване на техните клубове

 

В специален подзаконов нормативен акт ще се определят правилата и условията, по които тези приемни семейства ще бъдат одобрявани, критериите, на които трябва да отговарят за да поемат грижите за старци без роднини, както и финансирането, което ще получават от държавата за това, че са приемни семейство.

 

Според публикацията на "Труд" се предвиждало приемните семейства на самотни възрастни хора да получават по 150 на сто от минималната работна заплата. Нинова обаче заяви, че заплащането на приемните семейства на възрастни предстои да се уточнява.

 

По думите ѝ приетият с такова семейство възрастният човек ще има права върху пенсията си и ще прави с нея каквото иска. За полагащите грижи обаче няма да възникват никакви права за наследяване на имущество на възрастния човек, ако той почине. Имотите му ще остават собственост на общината.

 

"Предвиждаме законът да бъде внесен в парламента до края на тази година. В момента сме го предоставили на различни асоциации, клубове на възрастни хора, кметове на общини, областни управители. Правим граждански обсъждания”, добави Корнелия Нинова. На тези дискусии общините повдигнали въпроса за държавна помощ при издръжката на пенсионерските клубове По думите ще "разширяваме възможностите за материално осигуряване на клубовете на възрастните хора и за социални грижи към тях”.

 

Целта ни е възрастните хора да имат едно активно стареене и да не се чувстват изключени от обществения живот, допълни тя.

Споделяне

Още от България