Левицата плаши да провали кметската сделка с “Екуест” за чистотата

Левицата плаши да провали кметската сделка с “Екуест” за чистотата

БСП още държи концесията за почистването на София да бъде развалена, с което възпрепятства уредената от кмета Бойко Борисов сделка за нов собственик на фирмите по чистотата. Общинският съветник Антон Кутев, който е и член на Изпълнителното бюро на БСП, заяви в четвъртък, че партията му върви твърдо към разваляне на неизгодните за София договори с ДИТЦ, “Волф” и “Чистота”. По думите му след приключването на процедурите, Столичният общински съвет (СОС) трябва да стартира конкурс по Закона за обществените поръчки и да допусне около “15 - 20 фирми”, които да почистват районите на града.

Изявлението става ден след като управляващият съдружник инвестиционния фонд “Екуест” Георги Крумов, който е в процес на откупуване на ДИТЦ, “Волф” и “Чистота”, настоя пред премиера Станишев социалистите да не пипат концесията.

Крумов каза, че се оплакал пред министър-председателя от общинските съветници на БСП, които искат предсрочно прекратяване на договорите за чистотата, точно когато “Екуест” финализира преговорите с Румен Гайтански за трите концесии.

По думите му Станишев го “изслушал внимателно” и той си тръгнал обнадежден от срещата.

Според Антон Кутев, обаче, почистването ще е много по-ефективно, ако се възложи на повече фирми.

В момента има голям интерес от страна на фирми с нужния капацитет към предложения от БСП вариант, каза Кутев, но отрече някой от партията да е влизал в преговори с бизнеса.

Той освен това обясни, че БСП обмисля още един вариант за прекратяването на концесията. Според него договорите с ДИТЦ, “Волф” и “Чистота” могат да бъдат атакувани пред Комисията за защита на конкуренция (КЗК) на основание, че се създава частен монопол. ДИТЦ и “Волф” са собственост на небезизвестния бизнесмен Румен Гайтански (Вълка), а според слухове в общината и “Чистота” се управлява от него чрез подставени лица.

КЗК обаче вече се произнесе за продажбата на трите фирми на “Екуест”.

Втората идея на БСП е концесията да се развали едностранно от общината заради множество недостатъчно доброто почистване на града. Досега обаче от Столичния инспекторат не е предоставена никаква информация за нарушения на договорите.

Кметът Бойко Борисов (ГЕРБ) заключи, че БСП иска умишлено да вкара града в криза заради партийния си интерес.

“Червено-синята мъгла търпя девет години г-н Гайтански”, заяви лидерът на ГЕРБ. Той обяви, че е направил всичко възможно да притисне Вълка да продаде концесията, тъй като това е единственият реален начин за прекратяване отношенията на общината с него.

“Софиянци трябва да знаят, че на 15 февруари можем да доведем мощен западен инвеститор, който да доведе австрийски или германски оператор, или ако послушаме БСП - да остане Гайтански, да се съдим с него и накрая да му платим парите”, каза Борисов.

Преди ден Георги Крумов заяви, че няма да финализира сделката по закупуването на трите фирми, ако общинският съвет гласува за прекратяване на концесията и ако не покаже ясно, че иска да работи с “Екуест”. Фондът, който заяви интерес и към изграждане на завод за изгаряне на отпадъците, няма опит в почистването, но възнамерявал да привлече австрийски и германски партньори, занимаващи се с такава дейност.

Споделяне

Още по темата

Още от България